NOVOSEL: “Objavite koje tvrtke traže mjere, kontrolirajte njihove isplate”

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel jutros je u razgovoru za N1 kritizirao Vladu i poslodavce.

“Ministar rada je organizirao neformalni koordinacijski sastanak kojim je predsjedao premijer. Cilj je očito bio razgovarati sa socijalnim partnerima i poslodavcima, o učincima ovih mjera, i s druge strane ono što je premijer očito želio od nas čuti kako bi se sada pod navodnicima neka solidarnost provela od strane radnike i javnog sektora prema radnicima realnog sektora”, rekao je Novosel o jučerašnjem sastanku sindikalista, poslodavaca i Vlade.

Potom je kazao da želi rasvijetliti priču o solidarnosti. “Ovih danas se u javnosti probila teza kako će poslodavci za 550 tisuća radnika u privatnom sektoru zatražiti potporu od 4000 neto po radniku plus doprinosi. Ono što je od početka nama bilo prezentirano je da je ta mjera prvenstveno namijenjena za očuvanje radnih mjesta, ali i da je ta mjera u cilju da radnici u privatnom sektoru dobe cjelovite plaće.

Jučer je ministar rada Aladrović imao toliko obraza i hrabrosti da može reći da je ova mjera namijenjena poslodavcima koji će onda sami odučiti kako će iskoristiti tu mjeru, hoće li platiti radnike samo s tim ili što će učiniti s tim novcima je isključivo stvar poslodavca”, ustvrdio je Novosel.

“Vlada se hvali da je upucala gotovo 10 milijardu kuna za te radnike. Istovremeno je samo 15 tisuća radnika ostalo bez posla, i to je dobra statistika. I sad kad govorimo o nekoj solidarnosti, ako nemamo nikakvu kontrolu na koji način će se taj novac iz državnog proračuna iskoristiti za isplatu plaće radnicima, u isto vrijeme se traži solidarnost radnika javnog sektora…”, dodao je Novosel.

Kazao je i kako su inzistirali na tome da se objavi popis svih poslodavaca koji su dobili mjere. ” Inzistiramo da HZZ i Ministarstvo nadziru obračun plaća radnicima i da se zna koliko je radnika u realnom sektoru dobilo i koju plaću… Mi znamo da u turističkom sektoru ima 60 tisuća radnika koji su kod kuće i čijim je poslodavcima nemoguće raditi, za njih nije sporno da trebaju dobiti te mjere, a što sa svim drugim poslodavcima?”, kaže Novosel.

Na kraju je poručio da je sav novac usmjeren prema poduzetnicima. “A gdje su tu građani? Hoće li oni moći u ovom trenutku otplaćivati kredite? Ako ponovno radnici/građani izvuku najdeblji kraj ove krize nismo ništa naučili iz naše povijesti”, zaključio je Novosel.

Komentiraj