NOVOSEL: “Mi danas sigurno nećemo reći da odustajemo od referenduma”

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel u četvrtak je komentirao najavu premijera Andreja Plenkovića, koji je kazao kako Vlada u cijelosti prihvaća zahtjeve Inicijative “67 je previše”.

“Kada bismo gledali sve to samo sa sindikalne pozicije naših interesa koje smo pokrenuli prošle godine – da se Zakon o mirovinskom osiguranju donese na način na koji su sindikati to predložili – onda možemo reći da smo dobili ono što smo tražili”, rekao je Novosel za N1.

Ipak, dodaje kako se postavlja pitanje zašto je Vlada otrošila toliko novaca u protureferendumskoj kampanji kako bi uvjerila građane da će ih to zadužiti, da će ih to koštati 40 milijardi kuna. Novosel je kazao kako je Vladina kampanja protiv referendumske inicijative “67 je previše” bila “čista demagogija, pokušaj zavaravanja i utjecaja na hrvatske građane” te kako su vladajući, “kada su u konačnici vidjeli broj potpisa, očito shvatili da su to što su činili, činili protiv volje građana, ali i zdravog razuma.”

“Ono što je sigurno jest da nećemo sjesti s njima za stol i razgovarati o novom obliku zakona i nećemo prihvatiti da se donosi zakon jer se on može donositi godinu dana,” rekao je Novosel. Smatra kako vladajući mogu “imati namjeru kupovati vrijeme dok prođu izbori i predsjedanje Hrvatske EU-om.”

Poručio je i kako referendumska inicijative ne odustaje od referenduma. “Ja govorim samo o solucijama. Mi danas sigurno nećemo reći da odustajemo od referenduma jer je premijer Plenković rekao da hoće prihvatiti zahtjeve inicijative”, rekao je Novosel podsjećajući kako je Vlada njihove zahtjeve mogla prihvatiti u nekoliko navrata, čak i nakon što su predali zahtjeve i potpise. “Što su činili dosad?”, pita se Novosel.

Upitan bi li sindikate zadovoljilo da se zakon uputi u hitnu proceduru, Novosel je rekao da bi ih to “zadovoljilo sa sindikalnog gledišta, ali hoće li to zadovoljiti 750.000 građana koji su dali svoj potpis? To ćemo tek vidjeti.”

Podsjetimo, Plenković je danas na početku sjednice Vlade rekao kako Vlada u cijelosti prihvaća zahtjeve Inicijative “67 je previše”. “Tijekom proljeća bili smo suočeni s aktivnostima građanske inicijtive “67 je previše” i nakon što su potpisi prikupljeni ustanovili smo da je potpise dalo više od 700 tisuća građana. Analizirali smo ovu situaciju i donijeli sljedeću odluku – čuli smo poruku hrvatskih građana i kao Vlada donijeli smo odluku da ćemo u cijelosti preuzeti zahtjeve referendumske inicijative i promijeniti Zakon o mirovinskom osiguranju”, rekao je premijer Plenković.

Komentiraj