Novosel: “Ako se poštuje Zakon o radu, ovu nedjelju ne bi trebali raditi, jer to treba najaviti ranije”

Nakon što je Stožer objavio da prestaje zabrana rada nedjeljom, odmah su se pojavile reakcije sindikata i poduzetnika koji imaju različito tumačenje trebaju li trgovine početi raditi već ove nedjelje ili ne.

Na Hrvatskom radiju gostovali su Zvonimir Savić, posebni savjetnik premijera, sindikalist Mladen Novosel iz SSSH-a te Dražen Oreščanin iz Udruge Glas poduzetnika koji su raspravljali na tu temu.

Savić je na početku naglasio kako su sve vladine mjere donesene za očuvanje radnih mjesta.

O radu trgovina nedjeljom

“Ova epidemiološka mjera je bila za jednokratnu upotrebu i ja se ne bih osvrtao na nju. No, moram reći da od prosinca postoji kontinuitet razgovora, gdje smo na razini sindikata, i mi i Hrvatska udruga poslodavaca, naravno svatko posebno, razgovarali s Ministarstvom gospodarstva o pokušaju reguliranja rada u trgovinama nedjeljom i blagdanima”, naglasio je Novosel.

Tradicija je u Hrvatskoj da se nedjelje provede u obitelji

“Sindikat nikad nije imao stav da se ne radi niti jedna nedjelja u godini. To nije prije svega ekonomsko pitanje. Radi se o stavu gotovo 90 posto članica sindikata trgovine, radnica, koje su kazale da nedjelja njima treba kao dan u godini kad ne rade škole, vrtići, tradicija je u Hrvatskoj da se nedjelje provede u obitelji”, podsjetio je.

“U većini zemalja je ograničen rad nedjeljom i nema niti jedan razlog da vlada ne pusti sada u javnu raspravu Zakon o radu nedjeljom. Sad je idealno vrijeme i bilo bi dobro da se o tome raspravlja sada, čak i na razini predizborne rasprave”, komentirao je Novosel u emisiji Hrvatskog radija.

Različito tumačenje oko početka rada ove nedjelje

Novosel misli da ne mogu, dok Oreščanin misli da to ovisi o dogovoru poslodavaca sa zaposlenicima.

“Ako se poštuje Zakon o radu, ovaj vikend ne bi trebali raditi jer se raspored mora najaviti tjedan dana unaprijed. Ako netko ne želi poštivati Zakon o radu, onda to podliježe sankcijama”, poručio je Novosel.

Potreban dogovor između poslodavca i zaposlenika

“Neki će početi raditi. Sve ovisi o tome kako se poslodavci dogovore sa svojim zaposlenicima”, smatra Oreščanin.

“Udruga UGP ima svoj program koji ima 4 postulata. Prvo je više rada i tražimo da država na svaki mogući način omogući da se što više radi i što više privređuje… Ako netko želi raditi nedjeljom, neka radi, ako ne želi, neka ne radi…”, komentirao je rad nedjeljom Oreščanin.

Na komentar voditeljice da to govori kao poslodavac, a što s radnicima, Oreščanin odgovara:

“Radnik treba biti plaćen za svoj rad. Svaki radnik ima potpisan ugovor kojim je regulirano radno vrijeme, zakonski regulirano je sve.”

Komentiraj