NOVOSEL ‘Agrokor će nas konačno naučiti kako poslovati u kapitalizmu’

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Predsjednik SSSH Mladen Novosel rekao je u srijedu u Slavonskome Brodu da se na slučaj Agrokora može gledati i s pozitivne strane jer ćemo, kako je ocijenio, “iz svih tih problema konačno naučiti kako poslovati u kapitalizmu, da se moraju izvršavati obveze prema radnicima, dobavljačima i svima ostalima”.

Iz SSSH su poručili da nakon pozitivnih pokazatelja oporavka gospodarstva Hrvatske dolazi vrijeme i za oporavak radničkih plaća i kvalitetnijih uvjeta rada.  Novosel je konferenciji za novinare u sklopu priprema SSSH-a za prosvjedno okupljanje 1. svibnja u Slavonskom Brodu. rekao da borba protiv neisplata plaća još traje jer osam do deset tisuća radnika još ne prima plaću.

U SSSH ocjenjuju da nove poticajne mjere hrvatske Vlade, koje bi trebale pomoći promjeni demografskih trendova, neće biti dovoljne da zaustave odlazak mladih iz Hrvatske ako se ne povećaju plaće radnika. Po podatcima sindikata, više od 220.000 radnika u Hrvatskoj prima neto plaću manju od 3500 kuna. Više od 50 posto radnika ima plaću manju od 4921 kune, a prosječna plaća u prosincu iznosila je 5838 kuna. Plaće radnika u Slavoniji dodatno su niže za 12 do 15 posto. Nova kampanja za povećanje plaća i materijalnih primanja radnika neće biti demagoška, nego konkretna kroz pritiske i zakonska rješenja, najavio je Mladen Novosel.

Ekonomistica SSSH Petra Šimunić najavila je da će taj sindikat ove godine “kroz kampanju intenzivirati zahtjev za povećanje minimalne plaće” na 50 posto prosječne bruto plaće. “Razlog tome je zaštita onih radnika koji imaju najniža primanja. Inzistirat ćemo i na kolektivnim ugovorima po standardima zemalja kojima težimo. Želimo povećati plaće i materijalna davanja”, rekla je. “Svaki naš zahtjev za povećanje plaća neće biti na štetu poduzeća, gledat će se dugoročno. Postoji prostor za rast plaća i on je potreban ako želimo daljnji gospodarski rast”, istaknula je Šimunović.

Predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske Denis Paradiš ocijenio je pozitivnim skidanje blokada s računa nekih tvrtaka iz sustava Agrokora. Taj sindikat očekuje da će sljedeći tjedan s Vladinim povjerenikom za Agrokor razgovarati o planu restrukturiranja i položaju radnika. Na pitanje novinara Paradiš je objasnio kako ne očekuje da će biti otpuštanja radnika u sektoru poljoprivrede i proizvodnje jer su Agrokorove tvrtke iz tih sektora prošlih godina prošle restrukturiranje.

SSSH je pozvao sve radnike i građane da se pridruže središnjoj proslavi Praznika rada 1. svibnja u Slavonskome Brodu. Sudionici će se okupiti u 12 sati ispred Željezničkog kolodvora u Slavonskome Brodu, gdje će doći i poseban vlak sa 700 sindikalnih predstavnika iz svih krajeva Hrvatske.

Komentiraj