Novom izložbom Hrvatski prirodoslovni muzej ukazuje na kulturu doniranja zbirki

Hrvatski prirodoslovni muzej

Izložbom “Zbirka mekušaca Mikula”, koja se otvara u četvrtak u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju, taj zagrebački muzej u sklopu programa “Kultura doniranja” nastoji ukazati na potrebu plemenite geste doniranja kolekcija muzejima.

Program je organiziran s obzirom da u Hrvatskoj postoje brojni pojedinci koji se bave kolekcionarstvom prirodnina, ulažu veliki trud i vrijeme u svoj hobi, pa njihove kolekcije često postanu ozbiljne zbirke neizmjerne kulturne i znanstvene vrijednosti.

Nažalost, često se dogodi na nakon smrti kolekcionara zbirke propadnu ili budu rasprodane pri čemu im se gubi svaki trag.

Upravo zato Hrvatski prirodoslovni muzej, kao matična ustanova za prirodoslovlje, želi potaknuti i ohrabriti sve kolekcionare na donaciju svojih zbirki muzeju. “Time se zbirci osigurava profesionalna skrb što jamči sigurnosti i zaštitu od propadanja”, ističu.

Iz Muzeja podsjećaju i kako su donacije u mnogim slučajevima poslužile kao pokretač osnivanja muzeja u Hrvatskoj i obogaćivanja fundusa, što je bilo i u njihovom slučaju.

Kako bi se pokazalo koliko je važno i lijepo donirati zbirke Muzej je pripremio izložbu donirane zbirke mekušaca Miroslava Mikule, umirovljenog sveučilišnog profesora elektrotehnike iz Zagreba, koja sadrži više tisuća primjeraka ljuštura mekušaca raspoređenih u nekoliko stotina vrsta.

Mikula po zanimanju nije bio biolog, no veliku je pozornost posvetio determinaciji i sistematskoj raspodjeli ljuštura mekušaca (puževa, školjkaša, glavonožaca i ostalih manjih skupina), koje je prikupljao u slobodno vrijeme.

Nalazio ih je na području Hrvatske, ali potječu i iz egzotičnijih i dalekih zemalja, Australije, Indonezije i Filipina.

Njegova zbirka također obuhvaća rijetke i endemične vrste, što joj daje dodatnu muzeološku i znanstvenu vrijednost.

“Kroz više stotina zanimljivih eksponata izloženih na isti način kako ih je u svojoj zbirci organizirao sam donator posjetitelji izložbe upoznaju raznolikost i ljepotu mekušaca te zanimljivosti o njihovoj biologiji, ekologiji i rasprostranjenosti”, najavljeno je iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Poseban dio izložbe, koja će biti otvorena do 14. travnja, posvećen je upoznavanju s pojmom kulture doniranja.

Komentiraj