Tradicionalnim novogodišnjim koncertom Bečkih filharmoničara u nedjelju je u Zlatnoj dvorani bečkog Musikvereina ravnao Venezuelac  Gustavo Dudamel,  najmlađi dirigent u 75 godina dugoj povijesti novogodišnjih koncerata iz austrijske prijestolnice.

Rođen 1981. godine u Barquisimetu u Venezueli, Dudamel je za pult Bečkih filharmoničara prvi put stao na Festivalu u Luzernu, a 2011. je debitirao ravnajući tim orkestrom na koncertima u pretplati.

Također je ravnao Koncertom ljetne noći u Schoenbrunnu 2012. godine te je vodio Bečke filharmoničare na tradicionalni Tjedan Bečke filharmonije u Japanu 2014., stoji na službenim stranicama tog orkestra.

Violinu je Gustavo Dudamel počeo učiti kao četverogodišnjak u sklopu venezuelskog programa poznatog kao El sistema (Sustav omladinskih i dječjih okrestara Venezuele), kojim se promiče rano učenje glazbe.

Danas je  glazbeni i umjetnički direktor Filharmonije u Los Angelesu i glazbeni direktor Simfonijskog orkestra Simon Bolivar iz Venezuele, a u svome radu motiviran je dubokim vjerovanjem u moć glazbe da ujedinjuje i nadahnjuje, navodi se na mrežnim stranicama Bečke filharmonije.

Nastupao je na najvećim glazbenim pozornicama svijeta i jedan je od najnagrađivanijih dirigenata svoje generacije. Među ostalima dobitnik je nagrade  Americas Society Cultural Achievement Award u 2016. te u godini 2014. nagrade Leonard Bernstein za životno djelo. Godine 2013. bio je proglašen glazbenikom godine, što je jedno od najviših priznanja u industriji klasične glazbe.

Na programu u nedjelju, 1. siječnja, bila su djela glazbene obitelji Strauss, Franza Lehara i Franza von Suppea, Carla Michaela Ziehrera i Otta Nicolaija.

Ovogodišnji televizijski prijenos koncerta iz  Beča prenosio se u 90 zemalja, a pratilo ga je 50 milijuna gledatelja diljem svijeta.

Komentiraj