Novogodišnji koncert Bečke filharmonije bez publike, ali s virtualnim pljeskom

Vijest da će se 1. siječnja 2021. unatoč trenutnoj pandemiji koronavirusa održati Novogodišnji koncert Bečke filharmonije razveselila je ljubitelje klasične glazbe diljem svijeta. Bit će to prvi put u povijesti da Bečka filharmonija svira bez publike u Zlatnoj dvorani.

No unatoč tome pljesak ni ove godine neće izostati. Zahvaljujući inicijativi austrijske televizije ORF
gledatelji ispred malih ekrana Bečke će filharmoničare, čiji se koncert prenosi uživo u više od 90
zemalja, moći nagraditi virtualnim pljeskom. Pljesak će odjeknuti dvoranom Musikvereina zahvaljujući posebnom softveru i zvučnom sustavu tvrtke Poet Audio iz Graza, a moći će se čuti i u televizijskom prijenosu uživo. Stoga je ORF pozvao ljubitelje glazbe da sudjeluju u inicijativi prijavom na poveznici neujahrskonzertapplaus.com i svojim pljeskom daju podršku ne samo Bečkim filharmoničarima, već i svim kulturnim djelatnicima. Znak je to zajedništva u vremenima kad su brojne koncertne dvorane i kulturne ustanove u svijetu prazne. Putem te poveznice ljubitelji koncerta također mogu poslati kreativnu fotografiju sebe i svoje obitelji te navesti odakle dolaze, a izabrani uradci iz cijelog svijeta prikazivat će se u trenutku kad se čuje pljesak.

Prvi Novogodišnji koncert Bečkih filharmoničara izveden je 31. prosinca 1939., a od 1941.
tradicionalno se održava svakog prvog siječnja u godini. Ni ove godine neće izostati, no zbog epidemioloških mjera publika neće ispuniti Musikverein, ali će ipak uživati u glazbi.

Bečkim novogodišnjim koncertom šesti će put ravnati poznati talijanski dirigent Riccardo Muti, a na
repertoaru će se uz tradicionalno izvođenje djela skladatelja iz obitelji Strauss naći i skladbe Franza
von Suppéa, Carla Zellera, Karla Millöckera i Karela Komzáka.

Komentiraj