EPA/STEPHANIE LECOCQ

NOVOGODIŠNJA PORUKA MACRONA “Prestanimo se omalovažavati”

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u ponedjeljak navečer Francuze u svojoj novogodišnjoj poruci da se prestanu omalovažavati i naglasio da mogu i moraju postupati bolje.

“Prestanimo se omalovažavati i pretvarati se da je Francuska zemlja u kojoj ne postoji solidarnost i u kojoj treba sve više trošiti. Možemo bolje i moramo bolje”, rekao je Macron.

“Moramo osigurati da naše javne službe i dalje djeluju tamo gdje su potrebne, da će liječnici doći tamo gdje ih nedostaje. Da ćemo imati mobitele i internet posvuda gdje ljudi žive i rade. I prije svega da će se posvuda živjeti sigurno i mirno”.

“Živimo u jednom od najjačih gospodarstava svijeta, naše infrastrukture su među najboljima na svijetu”, podsjetio je.

Predsjednik je u svojoj poruci i neizravno govorio o žutim prslucima i o velikim razdorima, bijesu protiv nepravdi, protiv ponekad neshvatljive globalizacije, protiv presloženog administrativnog sustava, protiv dubokih promjena i zaključio da je taj bijes pokazao da francusko društvo nije rezignirano. “Naša zemlja želi izgraditi bolju budućnost i to je lekcija koju smo naučili 2018. godine”.

Macron je istaknuo da rezultati reformi pokrenutih od početka njegovog petogodišnjeg mandata ne mogu biti trenutačni, a nestrpljivost koju i sam osjeća, ne može se opravdati nikakvim nepriznavanjem.

Spomenuo je i one koji si uzimaju pravo govoriti u ime naroda, a ustvari su tek glasnogovornici pronositelja mržnje, bijesnih na zastupnike, na snage reda, na novinare, Židove, strance, homoseksualce, i rekao je da oni predstavljaju “negaciju Francuske”.

Komentiraj