Novo zaoštravanje u BiH: Srpski političari napuštaju državne institucije

Srpski politički predstavnici od utorka neće sudjelovati u institucijama BiH, jer prosvjeduju protiv Zakona o zabrani negiranja genocida, koji je nametnuo Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko.

Valentin Inzko iskoristio ovlasti, nametnuo zakon o zabrani nijekanja ratnih zločina

U ponedjeljak je održan sastanak lidera stranaka iz Republike Srpske koji su tako zaključili. Poslije sastanka, kako javlja N1, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović objasnio je zaključke. “Ovaj sastanak je posljedica veoma složene situacije poslije Inzkove odluke i donošenja zakona o zabrani negiranja genocida”, kazao je i iznio zaključke: Mi, predstavnici iz RS odbacujemo nametnute odluke visokog predstavnika i smatramo ih neprihvatljivim; Ne postoje uvjeti za rad u zajedničkim institucijama, Predsjedništvu i Vijeću ministara; Odbacujemo svako nametanje na razini BiH i odbacujemo svaku suradnju s visokim predstavnikom”.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) izjavio je da srpski politički predstavnici od utorka neće sudjelovati u institucijama države. ”
“Od sutra, srpski predstavnici neće sudjelovati u radu i neće donositi odluke. Ja vjerujem da će postojati političke zrelosti da se ovako osjetljivo pitanje pokuša riješiti u nadolazećem periodu.”

Komentiraj