NOVO VODSTVO: UN u potrazi za novim životom s Guterresom kao glavnim tajnikom

FaH

Portugalac Antonio Guterres trebao bi biti u četvrtak izabran za glavnog tajnika UN-a čija je misija udahnuti novi život instituciji oslabljenoj brojnim krizama s kojima se svijet suočava.

Bivši visoki izaslanik UN-a za izbjeglice koji se u tom svojstvu suočio s najvećom humanitarnom krizom nakon Drugog svjetskog rata, trebao bi službeno biti imenovan na petogodišnji mandat od 193 zemalja članica UN-a, nakon što je prošlog četvrtka dobio blagoslov 15 zemalja Vijeća sigurnosti.

Nekadašnji portugalski premijer, prvi šef vlade koji dolazi na taj položaj, preuzet će funkciju od Južnokorejca Ban Ki-moona tek 1. siječnja. No, očekivanja su već sada velika od poduzimanja inicijative oko velikih aktualnih kriza poput rata u Siriji ili izbjegličke krize, u kontekstu povećanih tenzija između SAD-a, Rusije i Kine.

S njim “UN dobiva najboljeg mogućeg vođu u ovom olujnom razdoblju: čelnika koji je u stanju trasirati pravac i okupiti, velikog profesionalca u stanju reformirati i unijeti novine, humanista obdarena pravim moralnim kompasom”, ocijenio je francuski veleposlanik u UN-u Francois Delattre.

“U stanju je za vodstvo, viziju, inspiraciju, davanje pravca ali i provedbu unutarnjih reformi za veću učinkovitost te učiniti da sve bude više od jednostavnog zbroja sastavnih dijelova”, izjavio je pak britanski veleposlanik Matthew Rycroft.

Očekivanja od Guterresa, 67-godišnjeg poliglota, tim su veća što je diskretni Ban Ki-moon razočarao kao slabi govornik, nesposoban za velika djelovanja spram velikih sukoba današnjice u Siriji, Jemenu ili Južnom Sudanu.

“Svi su vrlo pristojni govoreći o Banu ali budimo pošteni. Svi znaju da nije bio snažan glavni tajnik ni na planu vanjskog vodstva ni za unutarnje reforme”, objasnio je neimenovani diplomat u Vijeću sigurnosti.

Komentiraj