Novo veliko otkriće Ivana Đikića: “Pokazali smo gdje je slaba točka koronavirusa”

 

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić objavio je članak u časopisu Nature, u kojem se navodi kako su pronašli slabu točku koronavirusa.

“Značajno je radi toga jer smo pokazali gdje je slaba točka virusa. Virus ima evolucijski stvorene enzime koji mogu utjecati na stvaranje novih virusa, ali u isto vrijeme na blokiranje našeg antivirusnog odgovora. Na taj način mi sada možemo – preko blokiranja jednog virusa pogoditi tu slabu točku virusa i pomoći da se virus prekine širiti. U isto vrijeme imamo pojačan imunološki odgovor kod organizma”, objasnio je Đikić za Dnevnik Nove TV.

Dodao je da je ovo otkriće važno i za eventualne nove pandemije. “Ovo je jako važno radi toga jer ne samo da možemo stvoriti lijekove relativno brzo na temelju supstanci koje momentalno imamo nego možemo za budućnost osigurati da ćemo imati specifične lijekove za druge koronaviruse koji imaju vrlo slibne enzime. Koronavirus 1 SARS ima 89 posto sličnosti s koronavirusom 2, a nadamo se i vjerujemo da će koronavirus 3 i 4 kada se pojave imati identičan virus pa ćemo stvaranjem tih lijekova zaštiti se u budućnosti kod pandemija novih koronavirusa”, rekao je.

Komentiraj