Zeljko Lukunic/PIXSELL

NOVO SUĐENJE Slovenski ustavni sud ukinuo presudu protiv Janeza Janše u slučaju Patria

[quote_box_center]

  • Slovenski ustavni sud u četvrtak je ukinuo presudu protiv bivšeg premijera Janeza Janše za korupciju u slučaju prodaje oklopnih vozila finske tvrtke Patria
  • Presude se ukidaju i predmet vraća na ponovno odlučivanje sudu prvog stupnja
  • Njih trojica su 2013. osuđeni na po dvije godine zatvora i novčane globe zbog navodnog primanja mita za kupnju oklopnih vozila finske tvrtke Patria

[/quote_box_center]

Slovenski ustavni sud u četvrtak je ukinuo presudu protiv bivšeg premijera Janeza Janše za korupciju u slučaju prodaje oklopnih vozila finske tvrtke Patria, te odredio da se postupak pred prvostupanjskim sudom u Ljubljani ponovi.

Osuđujuće presude protiv Janše kao i još dvojice suoptuženika, bivšeg brigadira slovenske vojske Antona Krkoviča i poduzetnika Ivana Črnkoviča se ukidaju i predmet vraća na ponovno odlučivanje sudu prvog stupnja, navedeno je u priopćenju ustavnog suda.

Njih trojica su 2013. osuđeni na po dvije godine zatvora i novčane globe zbog navodnog primanja mita za kupnju oklopnih vozila finske tvrtke Patria, a tu je presudu lani potvrdio i viši sud, odbacivši njihove žalbe, pa su na ustavnom sudu pokrenuli ustavnu tužbu.

Oni tvrde da nisu krivi i da im krivnja u aferi Patria nije bila dokazana, a od samog su početka krivnju negirali, te tvrdili da se radi o politički motiviranoj optužnici.

Današnja odluka ustavnog suda znači da Janša koji je u vrijeme izbijanja afere bio predsjednik vlade, a lani je izabran u parlament na listi Slovenske demokratske stranke neće morati natrag u zatvor iz kojega je odlukom ustavnog suda kojemu se žalio zbog procesnih propusta lani sredinom prosinca pušten, a bio mu je vraćen i oduzeti zastupnički mandat.

Uskoro istječe rok zastare

Do novog suđenja koje je upitno jer u kolovozu istječe apsolutni rok zastare za predmet iz 2005. godine, iz zatvora se puštaju Krkovič i Črnkovič koji su od lani na izdržavanju kazne.

Vrhovni sud čije su vodstvo Janša, Krkovič i Črnkovič najviše optuživali zbog “pristranosti” i navodne političke pristranosti jer je odbio njihove žalbe objavio je u četvrtak da za sada neće komentirati odluku ustavnog suda i da će to napraviti slijedećih dana.

Premijer Miro Cerar je kazao da odluke sudova treba poštovati i da slučajevi kad viši sudovi poništavaju presude nižih nisu neobični.

No, bilo bi vrlo neugodno ako bi slučaj pao u zastaru i da afera koja je rezultirala osudama ne dobije konačni i pravomoćni sudski epilog, kazao je Cerar, pravnik i profesor ustavnog prava.

Slovenski mediji navode i izjavu nekadašnjeg političara, ali i bivšeg ustavnog suca, Cirila Ribičiča koji ne isključuje da se u nekim slučajevima rok zastare odlukom ustavnog suda može produžiti za dvije godine, dok slučaj ne dobije konačni epilog, kako vrlo eksponirani predmet ne bi išao u zastaru.

Odvjetnici Janše, Krkoviča i Črnkoviča u svojim su prvim izjavama izrazili zadovoljstvo odlukom ustavnih sudaca iako su očekivali da će oni i konačno odbaciti presude.

Komentiraj

Source:M.Z./HINA