Novo policijsko ubojstvo crnca u Americi

Novo policijsko ubojstvo crnca u Americi: 27-godišnji Rayshard Brooks ubijen je u petak navečer u Atlanti u Georgiji, što je u tom gradu izazvalo nove nasilne prosvjede, ostavku načelnika gradske policije i otpuštanje dvojice policajaca odgovornih za Brooksovu smrt, objavili su američki mediji.

Brooks je ubijen u petak kasno navečer nakon što su ga policajci testirali na alkohol kada je pronađen kako spava u svom automobilu u jednom drive-in restoranu u Atlanti. Opirao se pri uhićenju, i sve je završilo njegovom smrću u bolnici, kamo je odvezen zbog ozljeda.

Brooksa je ubio policajac Garrett Rolfe, koji je optušten, a njegov kolega Devin Bronsan premješten je na drugu, administrativnu dužnost. Načelnika policija i Atlanti Erika Shields podnijela je ostavku.

Gradonačelnica Atlante Keisha Lance Bottoms izjavila je kako “ne vjeruje” da je policajac “opravdano upotrijebio smrtonosnu silu”. “Jasna je razlika između onog što možete i onog što trebate učiniti”, kazala je Bottoms, zahtijevajući ostavke policajaca.

Sve to, međutim, nije bilo dovoljno da smiri bijes crne zajednice. Smrt Raysharda Brooksa u subotu je izazvala nove prosvjede, koji su osnažili one što su već trajali zbog smrti Georgea Floyda. Prosvjednici su se okupili oko drive-in restorana kod kojeg je Brooks ubijen, noseći transparente na kojima je pisalo: “Nije zaslužio umrijeti.” Kada ih je policija rastjerala suzavcem premda su mirno demonstrirali, zapalili su restoran i blokirali autocestu prema Atlanti.

“Umoran sam od svega. Što god ti radio, bio nenaoružan, ne bio prijetnja, bio na zemlji u lisicama, oni i dalje osjećaju potrebu da te uguše koljenom ili te ustrijele”, kazao je 29-godišnji prosvjednik Tyler Brown, govoreći o policiji.

“Prosvjedujemo već nekoliko tjedana, a vi i dalje ubijate ljude?! Pa jeste li čuli išta od onog što govorimo?”, pitala je 24-godišnja prosvjedica Kayla Pruitt.

Atlanta i država Georgia poznate su po rasizmu: u Atlanti je rođen Martin Luther King, i ondje je počeo svoju proturasističku borbu. U veljači ove godine, 25-godišnji crnca Ahmauda Arberyja ustrijelila su tri bijelca dok je džogirao, i dva su mjeseca trebala proći da protiv njih bude podignuta optužnica. Državni istražni ured objavio je kako je samo ove godine vodio istragu protiv 48 policajaca uključenih u pucnjavu.

Komentiraj