Screenshot YouTube

ČUVAJTE SE Normalna koža sadrži visok broj mutacija povezanih s rakom kože

Normalna koža sadrži visok broj mutacija povezanih s nastankom bolesti raka kože, izvještava sciencedaily.com.

Istraživanje je pokazalo kako svaka stanica normalne kože lica sadrži nekoliko tisuća mutacija koje su nastale kao posljedica izlaganja suncu. Oko 25 posto kožnih stanica kod ljudi koji nemaju karcinom imale su bar jednu mutaciju povezanu s nastankom bolesti raka.

 

  • “S novom tehnologijom možemo promatrati prve korake u procesu kad stanica postaje kancerogena. Ove prve mutacije daju stanicama negativan poticaj za razliku od ostalih stanica koje nisu mutirale. Povećanje uzrokuje nove mutacije što može biti povoljno za razvoj kancerogenih bolesti. Ne znamo točno koliko je još ovakvih povećanja potrebno za potpunu pretvorbu u kancerogenu stanicu”, rekao je doktor Peter Campbell

 

 

Vrlo zahtjevno genetsko istraživanje provedeno je nad četri pacijenta od 55 do 73 godine koji su podvrgnuti operaciji očnog kapka. Na odstranjenim uzorcima kože obavljene su 234 biopsije i otkriveno je 3 760 mutacija. Znanstvenici ističu kako je od tog broja sto mutacija izravno povezano s nastankom raka na svakom centimetru kože lica.

Te stanice formiraju clustere (nakupine) koje su dva put veće od normalnih nakupina, no nijedna nije postala kancerogena.

Znanstvenici naglašavaju kako je riječ o čestom obliku raka kože – Epithelioma spinocellulare. Najčešći uzrok ove vrste raka je prekomjereno izlaganje suncu.

Doktori pozoravaju na pravilnu zaštitu od sunca, pogotovo kod djece.

Komentiraj