NOVO OTKRIĆE: Kako je Aladrović donio Statut HZMO-a da bi zaposlio prijatelje

Nakon što je Nacional u novom broju otkrio kako je novi ministar u Vladi Andreja Plenkovića, Josip Aladrović, važan protagonist afere SMS, te da se služio uslugama falsifikatora Franje Varge, Telegram danas donosi novo otkriće. Portal, naime, piše kako je Aladrović, dok je još bio šef Hrvatskog zavoda za mirovinsko osguranje, donio čudan statut kako bi u Zavodu zaposlio prijatelje.

EKSKLUZIVNO: NOVI MINISTAR rada važan je protagonist afere SMS, služio se uslugama falsifikatora Franje Varge

Izvori iz HZMO-a za Telegram su ispričali kako je Aladrović, pod izgovorom da Statut mijenja kako bi centralizirao posao u Središnjoj službi, tražio način na koji može legalno uhljebiti svoje prijatelje na visoko plaćena radna mjesta u HZMO-u. U 2018. godini broj zaposlenih u HZMO-u povećao se za sedamdesetak ljudi, a novim se izmjenama Statuta otvarao prostor za nova zapošljavanja.

Izmjene i dopune Statuta, 19. ožujka ove godine prihvatilo je Upravno vijeće na čijem je čelu Melita Čičak, jedna od četvero članova koje je imenovala Vlada, inače pomoćnica ministra upravo u ministarstvu na čije je čelo sada došao Aladrović. Vlada je potvrdila izmjene i dopune Statuta HZMO-a već 30. svibnja i to objavila u Narodnim novinama.

Iako je od potvrde prošlo više od dva mjeseca, sam Statut HZMO-a još uvijek nije objavljen u Narodnim novinama. Na upit Telegrama zašto se toliko čeka na objavu Statuta, iz HZMO-a su odgovorili kako su ‘izmjene i dopune Statuta HZMO-a zbog proceduralnih razloga upućene na objavu tijekom srpnja, a objava se očekuje u najkraćem mogućem roku’.

Izvori Telegrama tvrde da je mogući razlog neobjavljivanja Statuta u Narodnim novinama taj što se, dok je Aladrović još bio ravnatelj, pokušavalo napraviti još jednu izmjenu kako bi se desetak novih ljudi dovelo u Ured za poslovno-informacijsku sigurnost, kontrolu i nadzor, koje u HZMO-u, zbog činjenice odakle su došli čelni ljudi, zovu ‘policijski ured’. Telegramovi izvori navode kako je taj ured Aladroviću bio jak važan i želio ga je ojačati.

“Josip Aladrović svim je silama pokušavao saznati odakle iz HZMO-a odlaze prijave u USKOK i informacije medijima, a veliku pomoć u tome imao je upravo u Uredu za poslovno-informacijsku sigurnost, kontrolu i nadzor”, kazao je izvor.

Komentiraj