facebook.com

Otkriće Genosovih istraživača: glikanski biomarkeri omogućit će personalizirano liječenje pacijenata

Genos je vodeći svjetski laboratorij za visokoprotočnu analizu glikana te kao takav predvodi brojne velike kliničke studije.

Najnovije otkriće iz Genosa su glikanski biomarkeri koji će omogućiti personalizirano liječenje pacijenata s upalnim bolestima crijeva.

Studija pod nazivom ‘Glycosylation of Immunoglobulin G Associates With Clinical Features of Inflammatory Bowel Diseases’ upravo je objavljena u časopisu Gastroenterology, najprestižnijem znanstvenom časopisu iz područja gastroenterologije.

Ukupno 3 441 pacijenata za studiju regrutirano je u Cedars-Sinai bolnici u Los Angelesu te nekoliko bolnica u Italiji, a analiza glikanskih biomarkera provedena je u laboratoriju Genos. Rezultati su dodatno potvrđeni analizom provedenom u Medicinskom centru Sveučilišta u Leidenu.

Istraživanje je pokazalo da glikani vezani na imunoglobuline omogućuju rano postavljanje pravilne dijagnoze te predviđanje tijeka razvoja bolesti što može doprinijeti preciznijem i učinkovitijem liječenju pacijenata, uz manje nuspojava. Primjerice, niska razina galaktozijacije imunoglobulina G može predvidjeti potrebu za operacijom kod pacijenata s ulcerativnim kolitisom.

Otkriće glikanskih biomarkera upalnih bolesti crijeva rezultat je velikog EU projekta IBD-BIOM koji je Genosu osigurao bespovratna sredstva. Daljnja istraživanja provodit će se u sklopu ‘flagship’ EU projekta SYS-CID (Sistemski pristup kroničnim upalnim bolestima) koji će Genosu osigurati dodatna financijska sredstva za istraživanje te omogućiti suradnju s najboljim znanstvenicima u tom području u svijetu.

“Izuzetno mi je drago što smo uspjeli rezultate ove studije objaviti u najboljem časopisu u području gastroenterologije te da su, usprkos činjenici da se radi o velikoj kolaborativnoj studiji s velikim brojem autora, naši znanstvenici i na prvom i na zadnjem mjestu u popisu autora. Ovo postignuće jasno pokazuje da su istraživači iz Genosa predvodili ovu studiju, a da su kolege s “velikih” institucija u Europi i Americi radili pod našim vodstvom. Kada smo kroz FP7 projekt IBD-BIOM dobili preko osam milijuna kuna za ovaj projekt, pomalo sam se brinuo hoćemo li uspjeti opravdati tako veliko ulaganje, no činjenica da je naše rezultate objavio najbolji časopis u ovom području jasno pokazuje da su ta sredstva bila dobro uložena”, rekao je prof.dr.sc. Gordan Lauc, predsjednik uprave Genosa.

Genos je jedna od svega nekoliko privatnih znanstvenih institucija u Hrvatskoj, a svojim dosadašnjim radom etablirao se kao jedna od najuspješnijih malih znanstvenih institucija ne samo u Hrvatskoj, već i u Europi.

Ugledni časopis The Scientist je 2013. godine Genos proglasio najboljim mjestom za rad na svijetu, a o izvrsnosti Genosa najbolje svjedoči podatak da je Genos do sada dobio šest projekata iz sedmog okvirnog programa EU, pet projekata iz programa Obzor 2020 te dva velika projekta iz strukturnih fondova. Genos je dio Znanstvenog centra izvrsnosti u personaliziranoj medicini te institucija nositelj Centra kompetencija u molekularnoj dijagnostici.

Komentiraj