Novo istraživanje: SDP smanjuje prednost HDZ-a, evo tko su najpozitivniji i najnegativniji političari

Prema podacima posljednjeg istraživanja CRO Demoskop, koje je u nedjelju predstavio RTL, potresa na političkoj sceni – unatoč epidemiji, aferama u vladajućoj stranci, potragama za kandidatima na lokalnim izborima i potresima – nema. Istraživanje je provedeno od 2. do 5. veljače na uzorku od 1300 ispitanika.

HDZ je i dalje prvi izbor među ispitanicima. Uz blaži pad u odnosu na početak godine dobili su 27,7 posto glasova ispitanika. Drugi izbor, uz blagi rast ostaje SDP – 19,9 posto. Treću poziciju i u veljači zadržala je platforma Možemo! s 8,3 posto.

Slijede Most sa 7,3 posto, Domovinski pokret ima 7,2, stranka Centar 2,1 posto te IDS 1,6 posto. Ispod toga su HSS (1,5 posto), pa stranka zagrebačkog gradonačelnika BM 365 (1,3 posto) i Živi zid s 1 posto.

Svi ostali, pa tako i partneri vladajuće koalicije; i HSLS (0,7 posto) i Čačićevi Reformisti (0,8 posto) su ispod 1 posto.

Neodlučnih je iz mjeseca u mjesec sve više – u veljači čak 15,6 posto.

Najpozitivniji i najnegativniji političari

Najpozitivniji političar prema ovomjesečnom istraživanju je predsjednik Vlade Andrej Plenković s 19,8 posto glasova ispitanika. Drugi izbor ostao je predsjednik Republike Zoran Milanović (17,1 posto). Predsjedniku SDP-a Peđi Grbinu (3,4 posto) rejting raste pa je u veljači treći izbor, ali i dalje je daleko od vodećeg dvojca.

Slijede Tomislav Tomašević (2,6 posto), Zdravko Marić (2,3 posto), Miroslav Škoro (1,7 posto), Nikola Grmoja (1,6 posto) i Vili Beroš (1,6 posto), a najviše ispitanika, više od petine smatra da je najpopularniji političar – Nitko (20,2 posto).

Vrh ljestvice najnegativnijih političara zauzeo je isti dvojac. Najviše ispitanika za najnegativnijeg političara izabralo je Andreja Plenkovića (22,3 posto). Negativni doživljaj smanjio je predsjednik Republike Zoran Milanović (8,9 posto). Treći izbor je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (7,3 posto). Slijede Miroslav Škoro (3,6 posto), Milorad Pupovac (3 posto), Tomislav Ćorić (2,4 posto) te Gordan Jadroković (2,4 posto). Negativni doživljaj najviše je povećao ministar gospodarstva. Ministra Ćorića u siječnju je tek 0,1 posto ispitanika negativno ocijenilo.

Lošiji je rejting i Peđe Grbina (1,8 posto) i Vladimira Šeksa (1,4 posto) i Nikole Grmoje (1,3 posto). Da su negativni svi političari stav je 11 posto ispitanika.

Društveni optimizam

U odnosu na siječanj, veljači je nešto manje pesimističnih građana. U travnju prošle godine, na vrhuncu prvog vala koronavirusa optimizam je bio rekordan, pa se mjesecima topio.

U veljači gotovo 67,4 posto ispitanika smatra da idemo u progrešnom smjeru dok 20,1 posto smjer ocjenjuje dobrim.

Komentiraj