Novo istraživanje: HDZ je i dalje vodeća stranka, Zoran Milanović uvjerljivo najpozitivniji političar

Rezultati Od trećeg vala koronavirusa do svađi političara – kako je sve što se događalo u ožujku utjecalo na rejting stranaka i političara – otkrivaju rezultati najnovijeg CRO Demoskopa, koje je u nedjelju objavio RTL.

Prvi izbor među iszpitanicima i dalje je HDZ, sa 26,8 posto potpore ispitanih. Iako je zadržala prvo mjesto, ta stranka sad već treći mjesec zaredom bilježi blagi pad. Isto je vidljivo i kod SDP-a, koji ostaje drugi izbor s 19,3 posto potpore ispitanika. Treću poziciju i u ožujku obranila je platforma MOŽEMO! s 8,2 posto potpore.

Slijede Domovinski pokret i most, sa 7,9, odnosno 7,6 posto potpore. HSS i Živi zid imaju potporu od 1,5 posto. Slijede Centar i FOKUS sa 1,3 posto, IDS sa 1,2 posto te Stranka rada i solidarnosti pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića s potporom od 1,2 posto. Na jedan posto su i Radnička fronta i Reformisti, ali i HSU i HNS, a neodlučnih je čak 14,3 posto.

Najpozitivniji političar

Na vrhu ljestvice najpozitivnijih političara građani vide predsjednika, pa premijera – bez obzira na sukobe i svađe prošlog mjeseca. Najviše ispitanika, gotovo četvrtina, Zorana Milanovića smatra najpozitivnijim političarom u zemlji. bilježi rast od gotovo pet postotnih bodova, 22,7 posto. Ovo je, ističe RTL, njegov najbolji rejting u proteklih godinu dana. Blagi rast bilježi i premijer Plenković kojeg kao najpozitivca vidi gotovo 16,9 posto ispitanika, u odnosu na prošlomjesečnih 15,8 posto.

Na trećem je mjestu predsjednik SDP-a Peđa Grbin s 4,1 posto, a slijede ga Tomislav Tomašević (3,8 posto), Zdravko Marić (3,2 posto), Mirolsav Škoro (2,8 posto) te Vili Beroš (1,6 posto). ‘Nitko’ je i dalje popularan – titulu najpozitivnijeg daje mu gotovo 20 posto građana.

Najnegativniji političar

Vrh ljestvice najnegativaca drže tri predsjednika! Najviše ispitanika, više od četvrtine, tu neprestižnu titulu dodjeljuje predsjedniku Vlade, a ovo je ujedno premijerov najviši postotak negativnog doživljaja u proteklih godinu dana 25,3 posto.

Drugi najnegativac je predsjednik Milanović s 16,4 posto. Na trećem je mjestu predsjednik Sabora Gordan Jandroković s 4,8 posto. Slijede Milorad Pupovac (3,7 posto), Vladimir Šeks (2,4 posto), te Hrvoje Zekanović i Miroslav Škoro sa jedan posto. Da su negativni svi poručuje 12,1 posto ispitanika.

Društveni optimizam

Posljedično je sve više građana koji smatraju da država ide u pogrešnom smjeru: čak 73 posto (67,2 posto prije mjesec dana)! Optimističnih je 19,8 posto građana (u odnosu na 19 posto iz ožujka), s tim da je među optimističnima najveći udio glasača HDZ-a.

Treći val pandemije događaj je koji je, prema ispitanicima, najviše obilježio ožujak – izabralo ga je 36,4 posto. No više od četvrtine (26,9%) primat daje sukobu premijera i predsjednika koji su od svađe oko odabira čelne osobe Vrhovnog suda; preko javnih svađi i prozivki, stigli i do međusobnog zazivanja opoziva. Problemi s isporukom cjepiva su na trećem mjestu (6,2 posto), afera Mamić – suci (6 posto), te spora obnova nakon potresa (5,4 posto).

Komentiraj