Novinarski skandal u prvi plan izbacio gej sportaše na Olimpijskim igrama

Guliver/Getty Images

Reportaža iz Rio de Janeira objavljena na portalu Daily Beast izazvala je zgražanje javnosti, ali i golemu paniku u LGBT zajednici za vrijeme održavanja Olimpijskih igara. Novinar Nico Hines upustio se u neobičan ‘istraživački’ pothvat traženja sportaša s istospolnom orijentacijom, a nakon žestoke reakcije njegov tekst je povučen

Samo jedan bizarni, dosta neoprezno intoniran članak uglednog američkog The Daily Beasta izazvao je valove zgražanja javnosti, ali i golemu paniku u LGBT zajednici upravo u vrijeme održavanja Olimpijskih igara u Rio de Janeiru. Novinar Nico Hines upustio se u neobičan “istraživački” pothvat traženja sportaša s istospolnom orijentacijom i registrirao se na nekoliko internetskih servisa i društvenih mreža za upoznavanje, da bi potom objavio detalje svog pothvata iz Brazila. Sportašima koji su se navukli na njegovo udvaranje preko interneta, istina, nije objavio puni identitet, ali se iz samih opisa – od njihova fizičkog izgleda, preko sporta kojim se bave do profila zemalja iz kojih dolaze – vrlo jasno moglo zaključiti o kome se radi. Takav potez izazvao je lančane reakcije jer je u mnogim državama homoseksualnost u najmanju ruku stigmatizirana, a u nekim afričkim i azijskim zemljama i strogo zabranjena. Zbog ugrožavanja sigurnosti sportaša, čak je i Međunarodni olimpijski odbor bio prisiljen reagirati pa je novinar Nico Hines na koncu poslan kući, dok je sporni članak dva dana kasnije uklonjen s interneta i na njegovu mjestu danas stoji isprika redakcije The Daily Beasta, inače medija u vlasništvu cijenjenog Newsweeka.

SAM NOVINAR NIJE HOMOSEKSUALAC, već oženjen čovjek s jednim djetetom, i to je odmah vrlo jasno kazao svojim “žrtvama” do kojih je najčešće dolazio putem aplikacije Grindr. Dapače, čak im je rekao da radi na članku o “seksu na Olimpijskim igrama” i najvećem dijelu njih nije smetalo podijeliti svoja iskustva pod uvjetom anonimnosti. Ipak, nakon lavine reakcija njegova redakcija najprije je objavila revidirani članak u kojemu su dodatno uklonjeni detalji koji bi mogli otkriti identitet sportaša, a potom je i cijeli tekst nestao s interneta uz duboku i iskrenu ispriku The Daily Beasta koji je “shvatio svoju grešku i priznaje da je potpuno u krivu”.

“U Tongi je još uvijek zabranjeno biti homoseksualac. Ja sam možda dovoljno jak da to priznam pred cijelim svijetom, ali nisu svi takvi pa zato molim da se poštuje ta činjenica. Sram ih bilo”, reagirao je plivač Amini Fonua iz te male pacifičke države, samo jedan od brojnih koji su osudili potez novinara Hinesa i nisu se mogli načuditi besmislenosti njegova “istraživačkog pothvata”.

Seks na Olimpijskim igrama nezaobilazna je tema za tabloide, ali i mainstream medije koji najčešće prenose informacije o broju kondoma podijeljenih u olimpijskom selu ili bizarnim noćnim avanturama sportaša i sportašica uhvaćenih u sobama suparničkih timova. Ipak, o homoseksualnosti se iz različitih razloga govori mnogo manje – dijelom zbog kulturoloških razloga, dijelom zbog zaštite privatnosti. Olimpijske igre u Rio de Janeiru svejedno su i na ovom polju oborile rekord: dok je u Pekingu 2008. godine zabilježeno tek desetero sportaša i sportašica deklariranih pripadnika LGBT zajednice, a četiri godine kasnije u Londonu 23, na Olimpijadi u Riju brojka se popela na njih pedeset i troje, uz još nekoliko trenera, ali i paraolimpijaca čije natjecanje uskoro počinje u Brazilu.

To je još uvijek mizerna brojka u odnosu na gotovo 12 tisuća sportaša koji su se natjecali na Olimpijskim igrama, no s druge strane porast je silno ohrabrio aktiviste – pogotovo stoga što je samo mjesec dana prije ta brojka bila na tek 27 sportaša i sportašica. Po svemu sudeći, i bizaran potez The Daily Beasta neke od njih motivirao je da konačno iziđu iz ormara. No kroničari su zabilježili i neobičan nerazmjer: od 53 gej sportaša, samo njih jedanaest su muškarci. Svejedno, i oni su punili novinske stupce, poput britanskog hodača Tima Boswortha kojega je na romantičnoj ceremoniji na plaži u Rio de Janeiru zaprosio njegov dugogodišnji partner Harry Dineley iz Liverpoola. Još spektakularnija je bila prosidba brazilske ragbijašice Isadore Cerullo, kojoj je partnerica ponudila brak nakon posljednje utakmice Olimpijade, na samom stadionu pred desecima tisuća gledatelja.

  • SEKS NA OLIMPIJSKIM IGRAMA nezaobilazna je tema za tabloide, ali i mainstream medije koji najčešće prenose informacije o broju kondoma podijeljenih u olimpijskom selu

NAJPOZNATIJI ISTOSPOLNI PAR OVOG IZDANJA OLIMPIJSKIH IGARA svakako su Helen i Kate Richardson-Walsh, 35-godišnje britanske reprezentativke u hokeju na travi, no najkontroverznija priča ipak prati dvije američke košarkašice – Brittney Griner i Glory Johnson – čiji je 28-dnevni brak predmet beskrajnih analiza i rasprava tabloida diljem svijeta. Dijelom i zbog onoga što mu je prethodilo: jednogodišnja veza prepuna trzavica, pa i tučnjava između dvije 24-godišnje djevojke, potom objava Johnson da nosi blizance i da je ženski par time ostvario svoje planove, potom zahtjev Griner za poništenjem braka podnesen već dan kasnije jer je otkrila dopisivanje, a navodno i nevjeru svoje partnerice s jednim mladićem. Cijeli slučaj na koncu je dospio do suca, koji je odbio poništiti brak “jer se čin u svakom slučaju već dogodio”. Donekle urnebesan podatak jest da je Griner nastojala ishoditi oslobađanje plaćanja potpore svojoj supruzi jer za vrijeme 28-dnevnog braka nijedna od njih nije radila, i to stoga što su bile suspendirane u svojim momčadima zbog (međusobnog) obiteljskog nasilja.

Među sportašicama koje su javno deklarirale svoju istospolnu orijentaciju vjerojatno najveća zvijezda također je američka košarkašica, najbolja igračica ženske NBA lige Elena Delle Donne, koja je upravo uoči Olimpijskih igara u intervjuu za časopis Vogue otkrila da je zaručena za svoju dugogodišnju partnericu Amandu Clifton. “Bio je to jedan od onih članaka u kojima novinare primiš u svoj dom na nekoliko dana i dopustiš im da dobiju uvid u to kako živiš i čime se baviš. Amanda je toliko važan dio mog života da ne bi imalo nikakvog smisla izostaviti je iz članka”, objasnila je Delle Donne novinarima u Brazilu, kazavši da privatni život svejedno ubuduće planira držati podalje od javnosti. Njene suigračice itekako su bile upoznate s vezom i dale su joj veliku podršku uoči juriša Amerikanki na šestu uzastopnu zlatnu olimpijsku medalju.

DEKLARIRANJE PRIPADNOSTI LGBT ZAJEDNICI u većini zemalja zapadne hemisfere sve više predstavlja uobičajeni potez koji ne izaziva previše kontroverzi, premda je u slučaju vrhunskih sportaša logično očekivati znatno veću medijsku pažnju. Već i sam pogled na popis 53 gej olimpijca potvrđuje taj podatak: izuzev spomenutog plivača Fonua iz Tonge, nekoliko Novozelanđana i Novozelanđanki te troje Brazilaca, svi ostali dolaze iz Europske unije ili SAD-a. Specijalizirani mediji i LGBT zajednica posebno su fokusirani na dvije velesile Kinu i Rusiju, koje se ponašaju kao da homoseksualnost kod njih ni ne postoji. No svejedno, nisu uspjeli ohrabriti nijednog sportaša ili sportašicu iz tih zemalja da istupe u javnosti i iznesu dio svoje intime. Umjesto njih to čine angažirani sportaši iz znatno slobodnijih zemalja.

“Želio sam se uključiti u raspravu jer nisam mogao podnijeti kako Rusi tretiraju cijele generacije mladih i nesretnih ljudi, ali i kako bih potaknuo medije u svojoj zemlji da se ozbiljnije pozabave tim pitanjem”, kazao je finski plivač Ari Pekka-Liukkonen, dosad najveća sportska zvijezda ove države koja je objavila vlastitu homoseksualnost – i to u razgovoru za nacionalnu televiziju.

  • DEKLARIRANJE PRIPADNOSTI LGBT zajednici u većini zemalja zapadne hemisfere sve više predstavlja uobičajeni potez koji ne izaziva previše kontroverzi

Njegovi kolege iz reprezentacije ostali su poprilično iznenađeni jer su to dotad znali samo Liukkonenova obitelj i najuži krug prijatelja – ali pružili su mu potpunu podršku, pogotovo za angažman oko Rusije. “Zbilja je teško uvijek se nastojati koncentrirati na to što govoriš, kako se ponašaš i što uvijek moraš skriti. Ja sam i dalje obični plivač na pedeset metara slobodnim stilom koji želi jednog dana osvojiti olimpijsku medalju i srušiti svjetski rekord”, objasnio je on.

Nije uspio u Brazilu, sada se sprema za iduće Igre u japanskom Tokiju.

MEĐU NAJVEĆIM (deklariranim) gej zvijezdama koje su nastupile u Rio de Janeiru svakako je bacačica diska Nadine Müller, ali i bacačica koplja Sunette Stella Viljoen iz Južnoafričke Republike, koja je osvojila srebrnu medalju iza Hrvatice Sare Kolak. Tu je i nizozemski jahač Edward Gal, inače vrlo angažiran oko prava LGBT zajednice, potom britanski skakač u vodu Tom Dailey – čiji je izlazak iz ormara rastužio brojne obožavateljice, ali i ohrabrio brazilskog kolegu Iana Matosa na isti korak – potom veslač Robbie Manson te brojne košarkašice, nogometašice i ragbijašice. Koliko je poznato, jedino “gej zlato” u Brazilu osvojio je britanski jahač Carl Hester. Koliko je poznato, jedan od rijetkih deklariranih gej sportaša iz većih timskih sportova jest španjolski vaterpolist Victor Gutterez, no on je sredinom srpnja objavio da ipak neće putovati na Olimpijske igre.

Veliki nerazmjer između ženskog i muškog spola, barem što se tiče objavljene službene liste 53 homoseksualnih sportaša i sportašica na Igrama, sociolozi objašnjavaju većim strahom od stigmatizacije muškaraca – no zato je bizarno istraživanje novinara The Daily Beasta pokazalo da i oni itekako slijede nagone i upražnjavaju vlastite potrebe. Seksa je u Brazilu bilo na sve strane, samo što u nekim slučajevima ipak nije ni potrebno ni pristojno o tome javno raspravljati.

Komentiraj