Novinarke iz Saudijske Arabije, Malte, Vijetnama dobile nagrade Reportera bez granica

Reporteri bez granica, međunarodna nevladina organizacija iz Pariza koja promiče slobodu medija u svijetu, dodijelila je u četvrtak u Berlinu novinarkama iz Saudijske Arabije, Malte i Vijetnama ovogodišnje nagrade za slobodu medija.

Saudijska bloggerica Eman Al-Nafjan je dobio nagradu za hrabrost. Ona je bila pritvorena u svibnju 2018. tijekom udara saudijske vlade na aktiviste za ženska prava zbog, kako je to vlada rekla, njihovih kontakata sa “sumnjivim” stranim agencijama.

Al-Nafjan se bori za pravo da žene voze auta, koje su i dobile u lipnju 2018., i druga prava poput prekidanja sustava muškog skrbništva u kraljevstvu prema kojem žene moraju dobiti suglasnost muškog rođaka za sve važne odluke. Nakon skoro 10 mjeseci u pritvoru oslobođena je prošlog ožujka očekujući suđenje. Nije joj bilo dopušteno izaći iz zemlje kako bi primila nagradu u glavnom njemačkom gradu.

“Budući je se smatra ‘izdajicom’ mogla bi dobiti do 20 godina zatvora”, rekli su Reporteri bez granica na svojoj internetskoj stranici.

Caroline Muscat s Malte dobila je nagradu za neovisnost za svoje istraživačko izvješćivanje o korupciji nakon ubojstva kolegice Daphne Caruana Galizie 2017. Osnovala je neovisnu istraživačku internetsku stranicu The Shift News.

Pham Doan Trang iz Vijetnama dobila je nagradu za utjecaj za njezino praćenje i zagovaranje homoseksualnih prava u svojoj zemlji. Osnivačica internetskog časopisa Luat Khoa je bila pretučena i samovoljno zatvarana zbog njezina aktivizma, rekli su Reporteri bez granica.

“Mnogi od nominiranih suočeni su sa stalnim prijetnjama ili su bili zatvarani nekoliko puta zbog svoga rada, pa ipak se ovi novinari nisu dali ušutkati i nastavljaju dizati svoje glasove protiv zloporabe vlasti, korupcije i drugih zločina”, rekao je Christophe Deloire, glavni tajnik Reportera bez granica.

Komentiraj