Novinarka zbog koje se digla prašina u Poliklinici za djecu: “Ovakvim se sudskim mjerama i djeca oduzimaju roditeljima”

Urednik H-Altera Toni Gabrić i novinarka Jelena Jindra za N1 su komentirali odluku suda o zabrani pisanja tekstova o šefici Poliklinike za zaštitu djece i mladih, Gordani Buljan Flander.

“Primili smo to rješenje o zabrani pisanja, zahtjev su podnijeli i Poliklinika i Gordana Buljan Flander. Gospođa Buljan Flander smatra Poliklinika, to sam ja, u duhu Luja IV.”, rekao je Gabrić.

S odvjetnicom će razgovarati o cijeloj stvari pa će odlučiti koje će daljnje korake poduzeti.

“Ovaj čas nećemo skinuti tekstove koji su već objavljeni. Završili smo taj serijal, a plan je bio da nakon nekog vremena, kad se slegne situacija i kad kolegica Jindra nabavi nove materijale, da se ta tema nastavi obrađivati”, rekao je Gabrić koji je odluku suda nazvao je groznom.

“Ta odluka je grozomorna, protiv novinarskih sloboda i prava javnosti da zna. Da me iznenadila i šokirala, nije. Ja sam već trideset godina u novinarstvu i politika je kod nas uglavnom uvijek ista, samo ovisi o političkim prilikama na koji će se način primjenjivati”, rekao je Gabrić.

Javila se djelatnica Poliklinike: “Mi nismo znali što radi Buljan-Flander, zašto hajka na sve nas?”

Novinarku Jelenu Jindru ne čudi privremena sudska mjera.

“Ja sam krenula istraživati jesu li autentične i točne priče majki koje su mi se početkom prošle godine javljale tvrdeći da im se na sudovima oduzimaju djeca i dodjeljuju nasilnim očevima temeljem teorije o ‘otuđenju djece’. Tu suludu teoriju koju ne priznaje Svjetska zdravstvena organizacija, primjenjuje politika”, rekla je Jindra.

“Privremenim sudskim mjerama se i djeca oduzimaju nenasilnim roditeljima pa me ne čudi da se neki tekstovi pokušavaju oduzeti na isti način”, dodala je.

Reakcije na bizarnu odluku suda: “Ovo iskače iz šešira za koji nismo smatrali da je takav”; “To je cenzura ‘unaprijed’”

Cijela priča dobila je veću pozornost javnosti nakon intervjua pjevačice Severine Vučković, koja je, kako kaže Jindra, i “sama majka žrtva sustava”.

“Zahvaljujem joj jer ovakva reakcija medija danas ne bi postojala da nije bilo tog intervjua koji je nakon dva dana imao više od 100.000 pregleda i mislim da je Severina Vučković napravila jako puno za druge roditelje žrtve ovog sustava za zaštitu djece”, rekla je Jindra, dodavši da je Vučković u intervjuu ispričala kako je cijela mreža isprepletena, a da su je nakon objave intervjua zvali i drugi roditelji i potvrđivali ono što je ona iznijela u intervjuu.

Iz Poliklinike je po objavi intervjua u H-Alteru stigao demanti.

“Oni demantiraju danima, počeli su se zaplitati sami o svoje demantije pa su počeli slati demantije vlastitih demantija”, rekla je Jindra.

Tomašević smjenjuje Upravno vijeće Poliklinike na čijem je čelu Buljan-Flander: “Ovo je poruka svim ustanovama u Zagrebu”

Komentiraj