Novinarka optužena za lažne vijesti o ratu u Ukrajini napustila Rusiju

Bivša novinarka ruske državne televizije Marina Ovsjanikova, optužena za širenje lažnih vijesti o ratu u Ukrajini, napustila je zemlju nakon što je pobjegla iz kućnog pritvora, rekao je njezin odvjetnik u ponedjeljak.

Ovsjanikova je trenutno “pod zaštitom europske države”, rekao je odvjetnik Dmitrij Zahvatov no nije htio reći detalje jer bi “to moglo postati problem”.

Ovsjanikova je privukla pažnju svjetske javnosti u ožujku kad je upala u studio za vrijeme emisije uživo držeći plakat na kojemu je pisalo “Zaustavite rat” i “Lažu vam”.

Njezin prosvjed Kremlj je nazvao “huliganstvom”.

Četrdesetčetverogodišnjoj novinarki određen je dvomjesečni kućni pritvor u kolovozu zbog prosvjeda u srpnju kad je stajala na riječnoj obali nasuprot Kremlja držeći plakat na kojemu je pisalo da je predsjednik Vladimir Putin ubojica a njegovi vojnici fašisti.

Suočivši se s optužbom za širenje lažnih vijesti o ruskoj vojsci i kaznom do 10 godina zatvora, Ovsjanikova je u internetskoj objavi 5. listopada napisala da je pobjegla iz kućnog pritvora i da nema za što odgovarati.

Otad se ne zna ništa o njoj.

Zahvatov je rekao da je otišla iz Rusije sa svojom kćerkom, a da joj je sin ostao u Rusiji. Nije htio reći gdje, no za Reuters je rekao “uskoro će sve biti objavljeno. Treba nam nekoliko tjedana”.

Rusija je donijela nove zakone protiv diskreditiranja vojnih snaga i širenja namjerno lažnih informacija o njima 4. ožujka, osam dana nakon početka invazije na Ukrajinu.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]