Novinari: “Srušene su tri kuće”. Ministar Horvat: “Nisu, srušene su dvije. Treća je u fazi rušenja”

U Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u četvrtak je održan radni sastanak o obnovi zgrada oštećenih u potresu.

Na sastanku su bili ministar Darko Horvat sa suradnicima iz Ministarstva, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek i ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić.

Nakon sastanka ministar Horvat rekao je da je ovo bila jedna od njihovih redovitih koordinacija. “Prošli smo probleme koji nas sprječavaju da obnova ide bržom dinamikom. Dotaknuli smo se i problema privremene pohrane stvari. Imali smo raspravu oko softvera koji nam može ubrzati ovu dinamiku”, istaknuo je.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević novinarima je rekao da su imali ‘super sastanak’ na kojem su, kaže, identificirali sve što trebaju zajedno riješiti. “Od zadnjeg sastanka koji smo imali prije 10 dana, imali smo oko 530-540 objekata koje je trebali provjeriti. Odradili smo ih oko 400, ostalo nam je oko 130 objekata – kompliciranijih slučaja. Pričali smo i o dodatnim zaposlenicima Fonda. Razgovarali smo i o problemu privremene pohrane stvari za građane čiji objekti će ići u obnovu”, poručio je Tomašević.

Dodao je da se razmišlja i o tome da se dio zaposlenika iz Grada prerapsodjeli u Fond za obnovu te najavio novi sastanak za ponedjeljak.

Horvat je naveo da je obnova u Zagrebu krenula. “Odgovornost je na Ministarstvu i mi od toga ne bježimo”, istaknuo je i dodao da se zbog toga i održavaju sastanci.

Novinari su istaknuli da su srušene tek tri kuće. “Nisu, srušene su dvije. Treća je u fazi rušenja”, ispravio je ministar.

Na novinarsko pitanje zašto cijeli proces ide toliko sporo, Horvat je rekao da se radi o složenom procesu. Dodao je da ima ‘desetak stakeholdera za istim stolom i treba sve kompletirati’. “Jednim dijelom imamo europski novac, a drugi dio je novac poreznih obveznika”, objasnio je.

Ministar kaže da, kada se svi problemi zaokruže, postaje jasno zašto obnova dugo traje. Naveo je da su filozofija i pristup obnovi na Baniji i u Zagrebu različiti.

Damir Vanđelić rekao je da će do kraja tjedna sve zgrade biti pregledane. Istaknuo je da će se baza oštećenih zgrada preklopiti sa zahtjevima građana.

Tomašević se osvrnuo i na odlaganje građevinskog otpada, o čemu je u novom broju pisao Nacional. Otkrio je da se razmatra nekoliko lokacija na kojima bi se ta vrsta otpada mogla odlagati. “U zadnjih godinu dana dobili smo četiri puta više građevinskog otpada”, rekao je Tomašević.

EKSKLUZIVNO Tajanstveni telefonski poziv otkriva najveći skandal obnove u kojem je Bandić izdao Zagrepčane jer ih je još jednom želio opljačkati na građevinskom otpadu

Komentiraj