Novinari diljem svijeta pozvali na potpisivanje peticije protiv izručenja Assangea SAD-u

Novinari iz cijelog svijeta stali su u obranu osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea i pozvali na potpisivanje peticije protiv njegova izručenja Sjedinjenim Državama, objavila je inicijativa “Speak up for Assange” koja je u dva tjedna prikupila 900 potpisa novinara iz 89 zemalja.

“Napokon mi je sinulo da sam bio zaslijepljen propagandom i da su Assangea cijelo vrijeme klevetali kako bi se odvratila pažnja od zločina koje je razotkrio”, rekao je Posebni istražitelj UN-a za mučenje, Nils Melzer koji je istraživao njegov slučaj.

“Jednom kad je dehumaniziran kroz izolaciju, porugu i sramoćenje, baš kao što su vještice nekoć spaljivane na lomači, bilo ga je lako lišiti temeljnih ljudskih prava bez izazivanja javnog bijesa diljem svijeta”, dodao je Melzer.

Upozorio je da bi se njegovim izručenjem SAD-u “postavio pravni presedan koji bi se ubuduće mogao primjenjivati na otkrića Guardiana, New Yorka Timesa i ABC Newsa.”

Četrdesetosmogodišnji Assange u SAD-u je optužen po 18 točaka, uključujući zavjeru hakiranjem računala vlade i kršenja zakona o špijunaži. Ako bude osuđen u zatvoru bi mogao provesti nekoliko desetljeća.

Njegovi odvjetnici u Velikoj Britaniji u četvrtak su kazali da Assange ne može biti izručen iz Britanije Sjedinjenim Državama jer sporazum između tih dviju zemalja brani izručenje za političkih kaznena djela.

Australski državljanin Assange proslavio se početkom 2010. kad je WikiLeaks objavio tajnu američku vojnu videosnimku napada iz 2007. u kojem su helikopteri Apache u Bagdadu ubili nekoliko desetaka ljudi, uključujući dva zaposlenika agencije Reuters.

Pobornici ga smatraju herojem koji otkriva zloupotrebu moći modernih država i simbolom slobode govora.

Kritičari pak tvrde da je on opasna ličnost koja u dogovoru s Rusijom pokušava potkopati zapad i američku sigurnost, te ga ne smatraju novinarom.

Peticiju je moguće potpisati na https://speak-up-for-assange.org/.

Komentiraj