Novinar službene stranice UEFA-e Elvir Islamović u srijedu je objavio tekst pod naslovom ‘Zašto bi Hrvatska mogla osvojiti EURO’, navodeći pritom pet razloga zbog koji Islamović vjeruje da bi ‘Vatreni’ mogli trijumfirati u Francuskoj.

>> UGLEDNI FOURFOURTWO Ovo je pet razloga zbog kojih volimo Hrvatsku

Hrvatska je u utorak, podsjetimo, šokirala aktualne prvake Španjolce iako je igrala sa petoricom novih igrača, te osvojila prvo mjesto u skupini D. Svog protivnika u osmini finala, koje je na rasporedu ove subote, saznat će večeras, nakon što završe sve utakmice grupne faze natjecanja. Ovo je pet činjenica koje navodi Islamović:

1. Najbolja momčad od 1998.

Svaka generacija nakon 1998. godine, kada je Hrvatska u Francuskoj osvojila svjetsku broncu, igrala je u sjeni Davora Šukera, Zvonimira Bobana i Roberta Prosinečkog. Nitko im se nije niti približio… Sve do sada. Upravoje Hrvatska u Bordeauxu 1998. godine slavila protiv rumunjske u osmini finala, a u utorak su istom gradu bili još bolji.

2. Prava su ekipa

Darijo Srna je kapetan Hrvatske i nevjerojatno motivira svoje suigrače, dok je Luka Modrić talisman na terenu. Ipak, veznjak Real madrida propustio je Španjolsku, ali je drastično promjenjena početna postava Hrvatske funkcionirala savršeno – što je dokaz kvalitete ove momčadi. Ne sjećam se kada sam posljednji puta vidio tako dobru atmosferu u kampu Hrvata.

3. Tragedije su ih ojačale

Prilike u kojima su trebali slaviti pretvorile su se u tugu. Otac Darija Srne preminuo je za vrijeme utakmice s Turskom, a nekoliko dana kasnije preminuo je i otac trenera vratraa Marijana Mrmića. Ipak, momčad se ujedinila u tim teškim vremenima. Posljednja želja Srninog oca bila je da njegov sin da sve od sebe za reprezentaciju na ovom turniru.

4. Neustrašivi su

Hrvatski izbornik rekao je da su igrali protiv najbolje momčadi na svijetu i nisu pokazali strah. Bio je potpuno u pravu. Mislio sam da će se Čačić zadovoljiti drugim mjestom u skupini kada sam vidio kakvu je ekipu poslao na travnjak. Zadatak im je bio još težiu jer su već u sedmoj minuti primili pogodak. Nevjerojatno su se vratili, ne pokazujući nikakve znakove treme ili straha.

5. Trener

Čačić je relativno nepoznat, ali vjerujte mi, mogao bi biti ključna sila i odvesti svoje reprezentativce daleko. On je nešto što još nikada nisam doživio – nije samo trener, već i mentor, psiholog i prijatelj svojim igračlima. Povrh svega, još uvijek nalazi vremena da bude analitičan i dobro prouči svoju i suparničku ekipu7. Uvijek je spreman za razgovor, za debatu. On je upravo ono što ovoj momčadi treba.

Komentiraj