Novinar Nacionala i vlasnik portala Zadarnews Hrvoje Bajlo fizički je napadnut u nedjelju navečer u Zadru, na Obali kneza Branimira. U policijskom priopćenju od ponedjeljka ujutro napad je evidentiran kao kazneno djelo nanošenja teških tjelesnih ozljeda 33-godišnjaku, javlja Zadarski list.

“Sve se dogodilo u trenutku, začudilo me što je jasno naznačio koji su razlozi zašto me napao. Dan nakon napada osjećam se i dalje uznemireno, a osjećam i bolove na nekim dijelovima tijela koje nisam osjećao neposredno nakon napada. Još me sve boli i vrti mi se u glavi”, izjavio je Bajlo za Nacional.

Bajlu je nakon napada pružena liječnička pomoć u zadarskoj bolnici, na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu OB Zadar, gdje su mu utvrđene teške tjelesne ozljede u vidu avulzijske frakture koronoidnog nastavka ulne desne ruke, odnosno prijelom lakatne kosti zbog čega mu je postavljen gips.

“U 23 sata, na biogradskom području, zatečen je 43-godišnjak kojeg se dovodi u vezu s ovim događajem i nad kojim je u tijeku kriminalističko istraživanje” navodi se u kratkom priopćenju kojeg potpisuje glasnogovornik zadarske policije Elis Žodan.

Bajlo je na svom Facebook profilu objavio fotografije i liječnički nalaz te kratak opis događaja u kojem je za napad prozvao Jakova Suraća, nekadašnjeg kapetana NK Zadra. Kao povod napadu na parkiralištu nedaleko Gradskog mosta Bajlo je naveo svoj novinarski rad, odnosno pisanje i istraživanje kojim je dotakao i Suraća.

Surać mu je navodno to i rekao kada ga je napao. “Samo ti piši o Kalmeti i Livakoviću i svima nama pa ćeš viditi. Je.. te tvoj četnički Index i Nacional. Ovo ti je samo upozorenje, arlaukao je između ostaloga Jakov Surać, bivši nogometaš Zadra dok me udarao šakama i nogama na podu”, napisao je.

FOTO: Facebook

“Ovo ti je sad samo upozorenje, završit ćeš kao Pukanić”

“Krenuo sam prema kafiću, vidio sam njega gdje stoji naslonjen za auto. Kako sam ja došao na metar, dva od njega, on mi je prišao i zapriječio put. Nisam mogao proći, a on mi je počeo govoriti: Što ti po onom četničkom Indexu i Nacionalu tamo pišeš o Livakoviću, Kalmeti, HDZ-u, meni i mojim prijateljima, ostavi se nas bolje ti je. Ovo ti je sad samo upozorenje, drugi put ću ti isčupat glavu, neće te Bog pripoznat, završit ćeš kao Pukanić”, ispričao je Bajlo za Index.

Dodao je kako je probao proći na drugu stranu, ali Surać ga je uadrio šakom u glavu, nakon čega je Bajlo pao na tlo. “Mislim da sam na trenutak i izgubio svijest. Na podu me još udarao po glavi. Jednom mi je drob odvalio nogom. Stavio sam ruke da se branim, pogodio me u ruku. Dok sam bio na podu još me nekoliko puta udario po toj desnoj ruci, slomljena je. To je bilo gaženje. Ja sam se kotrljao, probao sam se izvući. Bilo je to 20-ak kontinuiranih udaraca”, ispričao je.

“Na kraju mi je rekao da mi je ovo upozorenje i da samo probam još jednom negdje objavit njegovo ime ili ime njegovih prijatelja”, kaže Bajlo dodavši da bi povod napada mogao biti njegov tekst o blokiranoj imovini u aferi Remorker.

HND osudio napad na novinara Nacionala

Hrvatsko novinarsko društvo u svom je priopćenju u ponedjeljak najoštrije osudilo osuđuje brutalni fizički napad na novinara Hrvoja Bajlu, vlasnika portala ZADAR News i dopisnika nacionalnih medija Index i Nacional, u kojem su mu nanesene teške fizičke ozljede.

“Novinara Bajlu, koji godinama sustavno i dokumentirano propituje načine upravljanja Zadrom i spregu zadarskih političkih, poslovnih, sportskih i pravosudnih krugova, u nedjelju 24. srpnja u večernjim satima na parkiralištu u Zadru fizički je napao i teško ozlijedio bivši nogometaš NK Zadar, današnji poduzetnik, Jakov Surać.

Prema Bajlinim riječima napadač ga je prije fizičkog nasrtaja izvrijeđao jer piše za „četnički Indeks“ i „usr… Nacional“, te zaprijetio da će mu, nastavi li pisati o njegovim prijateljima Zdravku Livakoviću, Božidaru Kalmeti i HDZ-u „odrubiti glavu“. Potom ga je šakama udarao po glavi i tijelu, oborio na tlo i nastavio tući nogama zbog čega je Bajlo nakratko izgubio svijest. Na hitnom odjelu zadarske bolnice Bajli su konstatirani prijelom desne ruke, te niz ozljeda na glavi i tijelu. Ozljede su kvalificirane kao teške tjelesne ozljede.

Novinar Hrvoje Bajlo nedavno je na internetskom portalu Zadar News objavio popis imovine bivšeg državnog tajnika u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Zdravka Livakovića koju je USKOK blokirao u okviru sudskog procesa poznatog pod nazivom „Remorker“. Riječ je o procesu u kojem su bivši ministar Božidar Kalmeta, njegov državni tajnik Zdravko Livaković i još desetak osoba optuženi za izvlačenje više od 15 milijuna kuna iz državnih tvrtki.

I u prethodnim godinama Hrvoje Bajlo je zbog svog beskompromisnog novinarskog rada u više navrata bio meta uvreda, prijetnji i zastrašivanja. Policija ranije slučajeve, unatoč njegovim prijavama, do danas nije razriješila.

HND traži odlučnu akciju policije i pravosuđa. Od najviših predstavnika političke vlasti u državi tražimo jasnu i nedvosmislenu osudu sve učestalijih prijetnji i nasrtaja na novinare. Šutnjom ili relativiziranjem tih napada poput onih kojima smo svjedočili u slučaju nedavnih prijetnji ministra branitelja Tome Medveda novinaru Indexa Vojislavu Mazzoccu najviše državne institucije otvoreno se svrstavaju na stranu napadača na temeljna novinarska prava i slobodu govora te potiču atmosferu straha i nasilja u društvu”, navodi HND u priopćenju kojeg potpisuje potpredsjednik HND-a Denis Romac

Komentiraj