Novim sankcijama Trump zabranjuje otkup venezuelskog duga

EPA/NATHALIE SAYAGO

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je, dan nakon predsjedničkih izbora koje je Zapad osudio kao nepoštene i nedemokratske, nametnuo nove sankcije Venezueli uredbom kojom američkim državljanima zabranjuje otkup duga kako bi zemlju lišio gotova novca.

“Današnja izvršna uredba zatvara još još jedan put korupcije koji smo primijetili da se koristi: zabranjuje korumpiranim venezuelskim dužnosnicima mogućnost da neprimjereno vrednuju i prodaju javnu imovinu u zamjenu za proviziju”, rekao je viši dužnosnik u administraciji novinarima.

U nedjelju je venezuelski predsjednik Nicolas Maduro pobijedio sa 67,7 posto glasova, trostruko više od vodećeg protukandidata na predsjedničkim izborima koje je oporba proglasila namještenima i bojkotirala ih, a Zapad proglasio nedemokratskima.

SAD zabranjuje američkim tvrtkama i pojedincima određene transakcije kako bi se Venezueli uskratio gotov novac, a korumpiranim dužnosnicma onemogućila zarada, piše agencija dpa.

Zabrana stupa na snagu odmah i brani otkup duga od venezuelske vlade ili državnih poduzeća.

Uredba nadopunjuje niz sankcija nametnutih venezuelskoj vladi prošlih godina.

Gotovo svi vladini dužnosnici u Venezueli pogođeni su sankcijama Europske unije ili Washingtona koji je u petak  popisu 70 dužnosnika pridodao još jedno, a to je drugi čovjek u državi Diosdado Cabello.

Sjedinjene Države, koje kupuju trećinu venezuelske sirove nafte, prijetile su u prošlosti da će uvesti naftni embargo i zabraniti svojim građanima bilo kakvu transakciju s venezuelskim dugom.

Komentiraj