Novih šest milijardi duga nije bila vijest, osim na konspirativnom zadnjem mjestu u HRT teletekstu

Vijenci i kaktusi

HRVATSKA UŽIVO

Srijeda, HRT 1, 17.20

Sav sladak i presladak, pun neke fine kulture, za pretplatnike nedostižne, urednik i voditelj Branko Nađvinski najavljuje vijesti u izboru Nike Vincetić. Odjavljuje ih riječima bila je ovo Nika Vincetić. Pokušaj lansiranja gđe Vincetić u zvjezdano nebo uredničkog osoblja nad njom propao je odmah na početku, jer ni u njenom izboru nije bilo mjesta za vijest dana: od danas smo dužniji za šest novih milijardi kuna. HTV nije vijest o novom zaduživanju objavila ni u jednoj svojoj vrlo informativnoj emisiji. Za tih novih šest milijardi duga nije bilo mjesta nigdje, osim na konspirativnom zadnjem mjestu u teletekstu. Tamo pod brojem 206 i naslovom Novo zaduženje piše: Hrvatska je izdala 10-godišnju obveznicu u iznosu od 6 milijardi kuna, s kuponskom kamatnom stopom od 4,5% objavilo je Ministarstvo financija. Većina izdanja obveznica alocirana je domaćim mirovinskim fondovima, dodaje se, a prikupljena sredstva u najvećem će dijelu biti upotrijebljena za otplatu obveznica koje dospijevaju ove godine, te za proračunom utvrđene izdatke. Uvjeti su iznimno povoljni, navodi se. Obveznice su uz prinos od 4,69%, bez premija za novo izdanje što je prvi takav slučaj u povijesti izdavanja državnih obveznica na domaćem tržištu kapitala, navodi se u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama Ministarstva financija.

DNEVNIK

Srijeda, HRT 1, 19.00

Prva vijest je pismo predsjednika vlade Zorana Milanovića nekakvom nogometnom šefu međunarodne udruge za nogomet, zbog kukastog križa prepoznatog na travi splitskog nogometnog stadiona. Predsjednik vlade moli predsjednika nogometne udruge da hrvatsku reprezentaciju ne izbaci iz kvalifikacija za svjetsko prvenstvo. Zašto se političar obraća sportašu ostat će zauvijek nepoznato. Možda nam je naš predsjednik naše vlade želio osvježiti pamćenje, jer on jedini misli da je naša javnost nekako prebrzo zaboravila na tu diverziju s haknkrojcom? Ljude treba podsjećati, pogotovo prije novih izbora. Nakon par dana objavljeno je da je uvaženi nogometaš-predsjednik proslijedio Milanovićevo pismo nekim drugim svojim nogometašima okupljenim u tijelo nadležno za tu vrstu incidenata, drugim riječima odgovor umoljenog g. Platinija glasio je boli me uho za to vaše hrvatsko pismo, zar vam nije dosta da vam ga je vaša HRT objavila kao glavnu vijest u vašem dnevniku? Što još hoćete?! Koliko se mi u Nacionalu razumijemo u medicinu, g. Zoran Milanović se na to jako pokunjio, ali je ipak smogao snage da krug najbližih svojih pajdaša pokuša osokoliti izjavom: je, kaj sad, probal sam, nije prošlo, idemo naprijed.

NAJAVA PROGRAMA

Subota, HRT 1, 14.41

Reklamna poruka Drugi je drugačiji nije poziv na toleranciju nego je to niz kraćih isječaka iz strane proizvodnje, kojima HRT nudi prednosti svojeg Drugog programa. Na njemu su i osmjesi veseliji. Osmijesi bez i. U ovom reklamnom remek-djelu nema ničeg drugačijega, osim što se riječ osmijeh sada piše bez slova i – osmjeh. Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ) je kriv za to što se sada na HRT-u širi nova pismenost, sigurno je on to odobrio, jer HRT za svaku sitnicu pita Institut.

DNEVNIK

Subota, Nova TV, 19.15

Jedna i jedina reporterka Ivana Petrović je u svojem javljanju iz Srebrenice u nekoliko minuta rekla više od šest reportera HRT-a u dvadeset minuta. Točno pola HRT-ova TV-dnevnika otišlo je, između ostalog, na opsežno i krajnje nepotrebno servisiranje trauma što ih je predsjednik susjedne države doživio kad je u danas bio Srebrenici. Nije bio srdačno primljen, što je toliko kosnulo službujuće HRT-ove urednike da su hrvatsku predsjednicu gurnuli u drugi plan, po običaju. Nova TV jedina ima riječi koje su dvije majke iz Srebrenice rekle gđi Kolindi Grabar Kitarović: ti si kraljica Balkana, čuvajte ju, ona je i naša, ti si naša nada. Nitko od hrvatskih političarki i političara nikada nije u Bosni i Hercegovini dočekan s toliko puno pozitivnih emocija.

TENIS: SERENA WILLIAMS – GARBINE MUGURUZA

Subota, HRT 4, 16.02

Reporter Mićo Dušanović uskoro će, toplo se nadamo, u zasluženu mirovinu. Ovakim komentiranjem današnjeg finala ženskog Wimbledona istakao je svoju jaku kandidaturu ne samo za skoru penziju nego za razonodu kojom će si kratiti umirovljeničke dane. Mogao bi komentirati sprovode na Mirogoju – toliko je bio tih, diskretan, od malo riječi i vrlo, vrlo žalostan zbog onoga što se događa na terenu. Igračice ga uopće nisu slušale i igrale su onako kako su ih naučili treneri. Ucviljeni g. Dušanović svojim će odlaskom u penziju razveseliti mnoge, iduće godine, nadamo se.

SPORT

Ponedjeljak, 12.15

Od jučer do danas HRT uporno gura u svoje nepotpisane sportske minute samo nogomet i tenis. Jučer su braća Sinkovići osvojili svjetski kup u veslanju. Ni jedne jedine slike iz njihove još jedne pobjedničke utrke nismo vidjeli na ekranima HRT-a. Naša javna TV i njeni nedoučeni sportski reporteri vole jedino loptu, bilo koje veličine: nogometnu, tenisku, rukometnu.

Komentiraj