Novih pet slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, ukupno 37

U Hrvatskoj je pet novoozaraženih koronavirusom i sada je ukupno zaraženo 37 osoba, objavio je u subotu ujutro Nacionalni stožer Civlne zaštite Republike Hrvatske.

Dvije su osobe iz Osijeka, po jedna iz Siska, Varaždina i Zagreba. Sve to su i dalje importirani slučajevi ili bliski kontakti od prije poznatih slučajeva. Jedan se vratio iz Amerike, jedan iz puta po Europi i jedan iz Španjolske.

“Situacija je zahtjevna, ali je kontroliramo i držimo u redu”, poručeno je iz Stožera.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak otkrio je da se oporavio i drugi brat blizanac, prvooboljeli od koronavirusa u Hrvatskoj. On će tijekom dana biti pušten kući.

“U ovom trenutku je testirano preko 500 ljudi, ne znam napamet, jutros je došao zadnji izvještaj. Za testiranje za dva punkta u Zagrebu je sve spremno, to možemo početi ovaj čas”, rekao je Capak.

Na pitanje o gužvama na granici, Capak je rekao da se ljudi ne mogu pustiti preko granice bez da dobiju rješenje o samoizolaciji. “Od sad inspektori neće ispisivati rješenje, nego će davati štampane obavijesti u ruke onih koji dolaze. Inspektor jedino treba uzeti ime i prezime, kuda putuje i broj telefona. Ta će procedura trajati dvije minute. Obrasci se trenutno izrađuju”, rekao je Capak.

Okupljenim novinarima se obratila i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. Apelirala je na odgovornost izvještavanja novinara. “Važni ste za obavještavanje cjelokupne javnosti kako bi se prenijele stručne i provjerene informacije, kako bi se spriječila panika. Međutim, moram apelirati na novinare i urednike zbog načina na koji se izvještava o djeci. Izuzetno je važno ne objavljivati podatke na temelju kojih bi javnost mogla zaključiti o kojem djetetu se radi”, rekla je pravobraniteljica.

Pravobraniteljica je upozorila da svi roditelji trebaju razgovarati s djecom da ona ne bi bila uplašena. “Važno je da roditelji svojim primjerom djeci pokažu na koji se način ponašati u ovoj situaciji”, rekla je Pirnat Dragičević.

Komentiraj