Goran Vranić

U studiju Moderne galerije Josip Račić u Zagrebu otvorena je izložba „Suvremena hrvatska medalja“, koju je osmislila i prezentirala kustosica Moderne galerije Tatijana Gareljić, voditeljica Zbirke plaketa i medalja te muzejske institucije. Ta izložba je stručno i fenomenološki značajna po tomu što pokazuje da umijeće stvaranja medalja nije nestalo u umjetnosti i da je brojni umjetnici smatraju poticajnom formom izražavanja.

Na izložbi sudjeluje 26 hrvatskih medaljera sa 67 djela nastalih od 1990. do danas. Naime, autorica izložbe smatra da je suvremena hrvatska medaljerska umjetnost u suglasju s globalnim kretanjima u vizualnim umjetnostima te apsorbira najnovije umjetničke trendove i umjetnicima omogućuje „iskazivanje vlastitog doživljavanja svijeta i stavova prema suvremenim i univerzalnim ljudskim temama preko najrazličitijih oblikovnih sredstava i materijala“. Nakon skoro tri desetljeća od posljednje izložbe suvremenih medaljera, Moderna galerija prezentira recentna ostvarenja hrvatskih medaljera kroz izložbu koja omogućava uvid u raznovrstan i dinamičan svijet stilski najrazličitije koncipiranih i oblikovanih djela hrvatskog medaljerstva visokog likovnog dosega. Mnogi umjetnici, posebice kipari, smatraju da je izrada malog gipsanog predloška za medalju vrlo osjetljiv, delikatan i zahtjevan posao, koji u sebi nosi i kontemplativnu kvalitetu jer je za takav rad potreban naročit mir i koncentracija. U podnaslovu teksta u katalogu „Od medalje do transmedalje“, autorica izložbe zapaža kako je suvremena umjetnička medalja – samo još po formi i formatu medalja. „Ona je stajaćica, taktil, objekt i mala skulptura. Nacrtana je i ocrtana, obojena je i oslikana. Često je izrađena od raznovrsnih i novih, nekonvencionalnih, skulptorskih materijala. Sadrži vrlo osobne teme, promišljanja i osjećaje. Njezin kontekst je asocijativan i meditativan“.

Hrvatsko suvremeno medaljerstvo vrlo je vitalno po svojim individualnim vrijednostima i oblicima izražavanja. Za kontinuitet i revitalizaciju hrvatskog medaljerstva značajno je osnivanje usmjerenja „Mala plastika i medaljerstvo“ na Kiparskom odsjeku Likovne akademije u Zagrebu 1996. godine.

Komentiraj

PREKOGoran Vranić
Podijeli objavu
Prethodni članakPolicija preustrojem želi ojačati administrativno opterećeni PNUSKOK
Sljedeći članakHRZ i PZO proslavio 25. obljetnicu osnivanja
Iva Körbler (Zagreb, 1973), povjesničarka umjetnosti, nezavisna kustosica i urednica Diplomirala povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Osnovnu i srednju muzičku školu „Elly Bašić“ pohađala i završila u Zagrebu. Od 1995. objavljuje tekstove, kritike, intervjue i eseje o modernoj i suvremenoj umjetnosti i arhitekturi u stručnim časopisima i novinama. Od 2001.-2009. urednica za likovnu umjetnost i arhitekturu u časopisu „Vijenac“. Bila je pomoćna suradnica za likovnu umjetnost, arhitekturu i glazbu na „Hrvatskom enciklopedijskom rječniku“ (Novi liber, 2002). Suradnica je Nacionala od 2003.-2007. te od prosinca 2014.