Novi Zakon o komunalnom gospodarstvu uništit će javne oglašivače

PIXSELL

Zagrebačke tvrtke koje se bave vanjskim oglašavanjem tužile su Grad Zagreb Visokom upravnom sudu zbog monopolizacije javnog prostora u marketinške svrhe jer gradska tvrtka Zagreb Plakat krši zakonsku obavezu neprofitnosti komunalnog poduzeća

Ministarstvo graditeljstva i prostornog planiranja sredinom ožujka na svojim stranicama objavilo je Nacrt prijedloga Zakona o komunalnom gospodarstvu koji u nekim svojim segmentima u nepovoljan položaj stavlja tvrtke koje se bave oglašavanjem, a istovremeno protuzakonito pogoduje jedinicama lokalne samouprave, stavljajući ih u položaj monopolista i omogućujući im da preuzimanjem poslova oglašavanja na javnim gradskim i općinskim površinama kroz vlastite komunalne tvrtke posve izguraju konkurentske komercijalne oglašivače. Tvrtke koje se oglašavanjem na javnim površinama bave kao temeljnom poslovnom aktivnošću, ogorčene i ljutite zbog prema njihovu mišljenju posve nelogičnog, neutemeljenog i protuzakonitog proglašavanja jedne posve komercijalne djelatnosti “javnim interesom građana”, čime je ta djelatnost po svemu izjednačena sa stvarnim interesima lokalne zajednice poput, primjerice, održavanja cesta, uvođenja kanalizacijske mreže, zbrinjavanja otpada ili pak javnog gradskog prijevoza, obratili su se Nacionalu. Tvrde da Ministarstvo graditeljstva novi zakon pokušava progurati u tišini i njime nastoji legalizirati dosadašnje protuzakonito poslovanje jednog dijela komunalnih tvrtki u Hrvatskoj…

Kupite digitalno izdanje Nacionala i pročitajte više, a platite manje

REAKCIJA MINISTARSTVO: ‘Novi zakon ne pokušava legalizirati protuzakonito poslovanje’

Poštovani,

u skladu s člankom 40. Zakona o medijima (NN 59/04, NN 84/11, NN 81/13) molimo da se u vašem listu objavi ispravak netočnih i neistinitih tvrdnji iznesenih o Nacrtu prijedloga Zakona o komunalnom gospodarstvu, Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, a koje su iznesene u tekstu „Novi Zakon o komunalnom gospodarstvu uništit će javne oglašivače“ novinarke Sandre Carić Herceg, objavljenog u tiskanom izdanju Nacionala (str. 36-39), u utorak, 9. svibnja 2017. godine. Netočna je tvrdnja iznesena na str. 36. u kojoj stoji kako se „novi zakon pokušava progurati u tišini i njime legalizirati dosadašnje protuzakonito poslovanje jednog dijela komunalnih tvrtki u Hrvatskoj.“ Naime, Nacrt prijedloga Zakona o komunalnom gospodarstvu bio je na javnoj raspravi od 16. ožujka do 15. travnja 2017. godine gdje je zaprimljeno je preko 500 komentara naših sugrađana. Također, o istom Nacrtu prijedloga Zakona održana je i press konferencija 25. travnja 2017. godine, ali i upriličeno nekoliko medijskih gostovanja ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Lovre Kuščevića. Kako smo god bili otvoreni za komunikaciju s novinarkom Nacionala gđom Carić Herceg, tako smo otvoreni i za cjelokupnu hrvatsku javnost. U članku se izjavama neimenovanih izvora pokušava insinuirati kako je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja Nacrt prijedloga Zakona o komunalnom gospodarstvu izradilo kako bi pogodovalo pojedincima. Tako se na str. 39 navodi:

„Nacionalov izvor tvrdi da se spornim prijedlogom zakona zapravo nastoji naknadno legalizirati poslovanje tvrtke Zagreb Plakat koja je u 51-postotnom vlasništvu Grada Zagreba, odnosno Zagrebačkog Holdinga te u 49-postotnom vlasništvu koncerna Agrokor koja i bez provedenog javnog natječaja za zakup oglasnih pozicija oma monopolsku poziciju za vanjsko oglašavanje na javnim površinama Zagreba. (…) Ovo je svojevrsni mali i tihi lex Agrokor kojim se ide na ruku koncernu te se njime uvećava vrijednost 49-postotnog udjela tvrtke“.

S istim tvrdnjama novinarka Nacionala gđa Sandra Cerić Herceg obratila se pisanim putem Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja. Odgovorom Ministarstva od 2. svibnja 2017. godine je pojašnjeno kako „ovaj podatak nije bio poznat članovima radne skupine. Međutim, s tim u vezi valja istaknuti da prema predmetnom Nacrtu komunalno javno trgovačko društvo koje obavlja komunalnu djelatnost mora biti najmanje sedamdeset i pet posto (što je u skladu s direktivom o javnoj nabavi) u vlasništvu jedinice lokalne samouprave (članak 37. stavak 1. i 2.) pa se slučaj koji spominjete ne uklapa u predloženo rješenje“. Navedeni ključni podatak koji pobija tvrdnje neimenovanih izvora Nacionala u članku se nigdje ne navodi.

Članak 37. Nacrta prijedloga Zakona o komunalnom gospodarstvu glasi:

  (1) Obavljanje komunalnih djelatnosti može se povjeriti komunalnom javnom trgovačkom društvu u čijem kapitalu jedinica lokalne samouprave, odnosno više jedinica lokalne samouprave u slučaju zajedničke organizacije obavljanja komunalne djelatnosti, ima većinski dio dionica, odnosno udjela.

(2) Većinski dio dionica, odnosno udjela je više od sedamdeset i pet posto dionica, odnosno udjela u kapitalu u komunalnog javnog trgovačkog društva.

(3) Udjeli, odnosno dionice iz stavka 2. ovoga članka ne mogu biti predmet ovrhe.

Ponavljamo kako se radi o Nacrtu prijedloga Zakona te slijedi analiza pristiglih primjedbi i prijedloga o kojima će ovisiti konačni prijedlog Zakona, nakon čega će biti upućen u Vladinu i Saborsku proceduru u dva čitanja, te je za očekivati njegove kvalitativne i kvantitativne promjene u odnosu na Nacrt s javne rasprave. Kao i obično, ministar Kuščević, naša Samostalna služba za odnose s javnošću i informiranje i ja osobno stojimo Vam na raspolaganju za upite, a sve u zajedničkom cilju istinitog informiranja naših sugrađana.

S poštovanjem, Glasnogovornica Željka Perić, dipl. novinarka

Komentiraj