Novi vlakovi bi kao pogonsko gorivo mogli koristiti metan iz kanalizacije

Premda biometan u atmosferu oslobađa ugljik, zagovornici tvrde da bi se on ionako oslobodio prirodnim postupcima

Ljudi bi se uskoro mogli prevoziti vlakovima koji troše njihov i životinjski otpad. Cilj injženjera koji stoje iza BioUltre, Ultra Light Rail partnera, jest zamijeniti gradske vlakove i tramvaje vozilima pokretanim alternativnim gorivima na biometan kako bi pomogli okolišu.

ULR Partners dobio je bespovratna sredstva u iznosu od, preračunato u kune, 530 tisuća, d Vlade Ujedinjenog kraljevskog iz Fonda za održive inovacije za razvoj vlaka na biometan. Tvrtka planira upotrijebiti ovaj novac za razvoj održivih vagona kapaciteta za prijevoz do 120 putnika. Biometan je vrsta biogoriva dobivenog iz nekoliko otpadnih proizvoda, uključujući mulj iz kanalizacije, ostatke usjeva u poljoprivredi, stajski gnoj i otpad od hrane. Sve ih bakterije razgrađuju kako bi proizveli plin koji se, pak, koristi kao čistije alternativno gorivo, piše HAK revija.

Iako biometan u atmosferu oslobađa ugljik, zagovornici tvrde da bi se on ionako oslobodio prirodnim postupcima, a ako se koristi kao goriva komponenta jednostavno dobiva novu svrhu s kojom sprječava potrebu za sagorijevanjem fosilnih goriva.

Komentiraj