NOVI VLADINI UREDI Selak Raspudić: ‘Hitno je povećati plaću glasnovorniku Miliću, dok djeca nemaju pravo na asistente’

Autor:

13.06.2024., Zagreb - Sabor 2. sjednicu nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o Vladi Republike Hrvatske, kojima se osnivaju novi uredi za socijalno partnerstvo i za odnose s javnoscu. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor raspravlja o konačnom prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o Vladi. Izmjenama Zakona o Vladi, po hitnom postupku osnivaju se dva nova Vladina ureda, uredi za socijalno partnerstvo i za odnose s javnošću, a uoči rasprave reagirala je nezavisna zastupnica Marija Selak Raspudić. 

‘Zakačila’ se s Jandrokovićem: Ovoj vladi nije hitna zdravstvena reforma

Selak Raspudić prozvala je vladajuće da se Vladinim službenicima i glasnogovorniku pruža “kraljevski tretman”, dok djeca nemaju pravo na asistente.

“U ovoj Vladi nije hitno provesti zdravstvenu reformu, omogućiti djeci koja maju roditelje njegovatelje pravo na asistente, ali hitno je povećati plaću Marku Miliću”, rekla je Selak Raspudić u ime Kluba nezavisnih i Fokusa tražeći stanku uoči rasprave izmjena Zakona o Vladi kojima se osnivaju dva nova ureda.

Predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića pitala je kako će, nakon ovog prijedloga po hitnoj proceduri, pogledati u oči bilo kojeg saborskog službenika koji je daleko više omalovažavan nego službenik u Vladi budući da, kako mu je poručila, Plenković pruža “kraljevski tretman” svojim službenicima, a on, Jandroković, svoje treći put “pušta niz vodu”.

Jandroković ju je prozvao za demagogiju te pojasnio da su i službenicima Sabora i drugim službenicima plaće podignute te da će “ponosno hodati hodnicima Sabora” dodajući da je razlika u glasovima koje je dobio on i Selak Raspudić na parlamentarnim izborima jako velika.

Glasnogovornik Vlade upravljao bi radom Ureda za odnose s javnošću

Ured za socijalno partnerstvo obavljao bi, za potrebe Vlade i premijera, stručne, analitičke, savjetodavne i administrativne poslove koji se odnose na stvaranje uvjeta za unaprjeđenje socijalnog dijaloga i partnerstva u Hrvatskoj na nacionalnoj razini.

Na čelo Ureda Vlada imenuje predstojnika Ureda na prijedlog premijera, te ima položaj državnog tajnika i status državnog dužnosnika.

Ured za socijalno partnerstvo postojao je i prije, od početka 2000-ih do Vlade Zorana Milanovića kada je ukinut.

Radom Ureda za odnose s javnošću upravljao bi glasnogovornik Vlade, kojeg, također, imenuje Vlada na premijerov prijedlog.

Zakon predviđa da glasnogovornik Vlade ima položaj državnog tajnika te da ima zamjenike koje su, također, državni dužnosnici, a imenovali bi se po istom postupku kao i on.

Taj bi Ured obavljao stručne i administrativne poslove za potrebe Vlade i predsjednika Vlade koji se odnose na izvješćivanje javnosti o politici i aktivnostima Vlade, komunikaciju s medijima i građanima, upoznavanje Vlade o sadržaju i stajalištima medija i javnosti, koordiniranje komunikacijskih aktivnosti tijela državne uprave.

Prijedlog: Primanje umirovljenika u službu, onih koji su mlađi od 67 godina

Osnivanjem ta dva ureda, Vlada bi ih imala ukupno osam, već postoje uredi za zakonodavstvo, za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, za ravnopravnost spolova, za udruge, za opće poslove Sabora i Vlade te ured za protokol.

Sabor raspravlja i izmjene Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi kojima se, uz ostalo, propisuje da se umirovljenik koji ima manje od 67 godina života može primiti u službu na određeno vrijeme radi obavljanja privremenih poslova ili poslova čiji se opseg privremeno povećao do polovice punog radnog vremena.

Izmjenama se uređuju radno-pravni status zajedničkog službenika ili službenika zajedničkog upravnog tijela jedinice lokalne samouprave koje su funkcionalno povezane, kao i obveze polaganja državnog ispita, rokovi za polaganje te posljedice ako se ne položi.

Tako je službenik koji je primljen u službu na neodređeno dužan položiti državni ispit najkasnije u roku od godine dana od početka rada, a službenik koji ima položen pravosudni ispit ne mora polagati i državni ispit.

Službeniku koji ne položi državni ispit u propisanom roku prestaje služba po sili zakona istekom roka za polaganje ispita.

Utvrđuje se i mogućnost rada na izdvojenom mjestu rada, rada na daljinu i rada u nepunom radnom vremenu u službi u upravnim tijelima općina i gradova.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.