Turske vlasti otpustile su više od 8000 osoba i zatvorile više desetaka udruga u okviru istraga porkenutih nakon neuspjela puča u srpnju, prema tri odredbe koje su objavljene u službenom državnom glasilu u noći s petka na subotu.

Među 8390 otpuštenih osoba, 2687 je policajaca, 1699 dužnosnika ministarstva pravosuđa, 838 ministarstva zdravstva i stotine zaposlenika ostalih ministarstava, kao i 631 sveučilišni nastavnik te osam članova najvišeg upravnog suda u zemlji.

Zatvoreno je više od 80 udruga optuženih za “aktivnosti koje ugrožavaju sigurnost države”. Među njima je i osam sportskih klubova, uglavnom smještenih na većinski kurdskom jugoistoku zemlje.

Odredbe preciziraju da bi se turskim državljanima u inozemstvu moglo oduzeti državljanstvo ako se ne vrate unutar tri mjeseca nakon što ih vlasti pozovu.

Dodaje se da će policija ubuduće imati pristup osobnim podacima korisnika interneta u okviru istraga o cyber kriminalu.

Te su mjere donesene u okviru izvanrednog stanja uvedena nakon pokušaja puča 15. srpnja prošle godine.

Nakon neuspjela državnog udara, više od 41.000 osoba uhićeno je u Turskoj a više od 100.000 otpušteno ili suspendirano, poglavito nastavnici, policajci i suci. Europska unija žestoko je kritizirala te čistke, koje smatra prekomjernom reakcijom na pokušaj puča.

Komentiraj