HINA

NOVI UDAR NA GRAĐANE Trebao bi poskupjeti odvoz smeća

Prosječna cijena odvoza smeća za kućanstvo porasla je sa 33,73 kune na 70,13 kuna. Naime, u Rijeci su građani početkom ovog mjeseca dobili račune za odvoz otpada veće 109 posto.

Do tog poskupljenja je došlo, kako su objasnili u riječkoj Čistoći, jer su počeli zbrinjavati otpad u Centru za gospodarenje otpadom (CZO) Marišćina, a to je značilo puno veće troškove nego što su to troškovi deponiranja otpada kako se to radilo dosad. Ti novi troškovi iznose 470 kuna po toni otpada. A veći računi za odvoz otpada, kakve su već dobili Riječani, mogli bi uskoro početi stizati i na adrese u gotovo cijeloj Hrvatskoj.

Naime, 1. studenog stupa na snagu Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom koja određuje da se komunalni otpad mora prikupljati odvojeno i naplaćivati po količini. Ispred svake kuće i zgrade bit će po tri spremnika – za miješani, biorazgradivi i reciklabilni otpad, piše Večernji list.

U višestambenim zgradama udio svakog korisnika određivat će se po broju članova kućanstva.

Taj novi obračun obuhvaća naplatu realnih troškova prikupljanja i troškova povećanja infrastrukture za odvojeno prikupljanje, a to nam nameće cirkularna ekonomija. Općine i gradovi morat će ispuniti ta dva uvjeta, što će nužno dovesti do povećanja cijena – objašnjava Aleksandra Anić Vučinić, predsjednica Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom (HUGO).

Ona napominje da dosadašnji način obračuna cijena vrlo često nije uzimao u obzir realne troškove.

Općine i gradovi, odnosno njihova komunalna poduzeća tako će, primjerice, morati graditi reciklažna dvorišta i nabaviti kontejnere za odvojeno prikupljanje, a sve to košta. Jedinice lokalne samouprave imat će rok od šest mjeseci od stupanja na snagu uredbe da donesu odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada, a time i kriterije za obračun troškova gospodarenja otpadom.

Hrvatska trenutačno na deponije odlaže čak 80 posto svog komunalnog otpada, a odvojeno ga prikupi samo 24 posto. Cilj je da do 2020. odvajamo 50 posto komunalnog otpada.

Komentiraj