Novi testovi na kontroverznom fragmentu papirusa vjerojatno mogu potvrditi dokaze koji ukazuju da je Isus imao ženu. Takozvano ‘Evanđelje Isusove žene’ je fragment koptskog teksta koji nije veći od posjetnice, u kojoj se prevedena rečenica odnosi na Isusove riječi ‘moja žena’, a spoinje se i učenica imena ‘Marija’, prenosi Independent.

Prošle je godine fragment datiran između šestog i devetog stoljeća nakon Krista, ali njemački profesor od tada je sugerirao kako sličnosti između ‘evanđelja’ i drugog papirusa znače kako su oboje krivotvorine.

 

  • Znanstveni suradnik na Institutu za biblijske znansoti u Njemačkoj Christian Askeland, rekao je kako je datiranje pokaualo da je drugi papirus, iz Evanđelja po Ivanu, napisan prije 1200 godina na jeziku koji je izumro 300 godina ranije. To dokazuje da se radi o krivotvorini.

 

Sada istraživači sa Sveučilišta Columbia prikazuju nove testove na tinti koja se koristila na papirusu i navode kako prvi rezultato pobijaju Akskelandovu teoriju. “U prvom smo objašnjenju istaknuli kako je tinta u dva spomenuta dokumenta sasvim drugačija. Novi rezultati to potveđuju”.

Sugeriranje da bi evanđelje moglo biti ‘pravo’ ne odgovara na pitanje što bi to moglo značiti za kršćanstvo. Profesorica Karen King kaže da dokument možda ne dokazuje definitivno da je Isus bio oženjen, on bi mogao rasvijetlili ranokršćanske rasprave i tome je li ‘idealni način’ ranog kršćanskog života pdrazumijevao celibat.

Glavna tema prošlogodišnje rasprave bila je mogu li žene koje su bile majke i supruge biti učenice. “Ovaj ulomak iz evanđelja može nas navesti da razmotrimo ono što smo mislili da znamo što uloga Isusovog bračnog statusa igra u rani kršćanskim kontroverzama poput braka, celibata i obitelji”, rekla je King.

Komentiraj