NOVI TEST ZA PLENKOVIĆA: Hoće li Vlada produžiti mandat članovima VEM-a koji su glasali za Top Radio

Članovima Vijeća za elektroničke medije Aniti Malenici, Davoru Mariću i Vanji Gavranu mandat istječe sredinom srpnja

Portal Media Daily u ponedjeljak je objavio audiozapis sa sjednice Vijeća za elektronske medije na kojoj se odlučivalo o dodijeli koncesije za Top Radio, nominalno u vlasništvu Ivana Jurića-Kaćunića. Nacional je tijekom protekle godine ekstenzivno pisao o kompleksnim manipulacijama Ivana Jurića-Kaćunića i njegovim mutnim odnosima s miljeom bliskim kontroverznom poduzetniku Zoranu Pripuzu. I to na temelju opsežne dokumentacije koju je Nacionalu dostavio odbjegli tajkun i tvorac tzv. radijskog sustava Miroslav Kutle, koji je taj sustav kroz godine prepustio upravo Juriću-Kaćuniću, ali tako da je on trebao biti samo vlasnički i upravljački paravan za Kutlu. Kako je Kaćunić opterećen brojnim poslovnim intrigama, bilo je za očekivati da će mu to otežati pristup još jednoj radijskoj koncesiji. Ali pokazalo se suprotno. Osim što audiozapis otkriva nevjerojatne razloge zbog kojih su pojedini članovi vijeća glasali da se koncesija ipak dodijeli Top Radiju usprkos suprotnom mišljenju pravne službe Agencije za elektroničke medije, ova snimka otvara i još jedno pitanje koje bi u idućih nekoliko mjeseci moglo biti iznimno aktualno, a to je pitanje odabira troje novih članova Vijeća za elektroničke medije. Naime, Aniti Malenici, Davoru Mariću i Vanji Gavranu mandat istječe sredinom srpnja ove godine, a Vlada je na stranicama Ministarstva kulture već objavila poziv na koji se mogu javiti svi zainteresirani koji ispunjavaju uvjete da budu članovi VEM-a.

Članici Vijeća za elektroničke medije Aniti Malenici mandat završava u srpnju ove godine. FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Iako im završava mandat, na poziv se mogu javiti i troje navedenih članova, a svi oni su dali svoj glas da se koncesija dodijeli Top Radiju, iako je bilo potpuno jasno da nisu ispunjeni svi zakonski uvjeti da se radiju u vlasništvu Ivana Jurića-Kaćunića dodijeli koncesija. Baš zato će odabir novih, ili možda starih članova VEM-a biti prilika za Vladu i premijera Andreja Plenkovića da se jasno odrede prema članovima VEM-a koji su svjesno ignorirali zakon kako bi dodijelili koncesiju Top Radiju. Dio razloga može se čuti i na audiozapisu koji je objavljen na portalu Media Daily, čiji vlasnik Zoran Kovačić ističe da taj zapis otkriva kako su neki od vijećnika otvoreno zagovarali kršenje zakonskih propisa i vlastitih pravilnika, dok su drugi otvoreno lagali i bili u potencijalnom sukobu interesa. Iz audiosnimke se može čuti i da je nekim članovima VEM-a bilo izuzetno stalo da koncesiju dobije baš radio u vlasništvu Ivana Jurića-Kaćunića. No, osim toga, Zoran Kovačić napominje i da je pokušao od Vlade i Ministarstva kulture dobiti jasne kriterije po kojima će se birati troje novih članova VEM-a, ali da odgovor na taj zahtjev nije dobio te da sumnja da će cijeli proces opet biti vrlo netransparentan.

Predsjednik VEM-a Josip Popovac jedan je od rijetkih članova Vijeća koji je glasao protiv dodjele koncesije Top radiju. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Naime, osim što postoje određeni uvjeti koje je Vlada objavila u pozivu, nikakav drugi kriterij nije javno objavljen pa se tako ne zna ni način kako će Vlada odabrati trojicu kandidata koje će predložiti Saboru. Netransparentnost je još veća ako se zna da nitko u Vladi, a zatim ni u Saboru neće razgovarati s potencijalnim kandidatima, kao što se to primjerice radilo na Odboru za medije s kandidatima za glavnog ravnatelja HRT-a. U slučaju izbora članova VEM-a, Vlada će od pristiglih kandidatura izabrati tri imena koja će proslijediti Saboru koji će onda glasati o njima, a vrlo izvjesno je i da će oni koje Vlada predloži biti i izabrani jer Plenković ima komotnu većinu u Saboru.

Ako među ta tri imena budu i imena aktualnih članova VEM-a koji su glasali za dodjeljivanje koncesije Top Radiju, to će značiti da je aktualna vlada podržala njihove stavove izrečene na sjednici VEM-a, a na kojoj su jasno tražili da se ignoriraju zakoni i pravilnici kako bi se koncesija dodijelila Ivanu Juriću-Kaćuniću.

Cijelu snimku sporne sjednice Vijeća za elektroničke medije možete preslušati na portalu mediadaily.biz

Komentiraj