EPA/RUNGROJ YONGRIT

Novi tajlandski kralj među najbogatijim monarsima na svijetu

Tajlandski kralj Maha Vajiralongkorn, koji će u subotu biti službeno okrunjen na tri dana dugoj ceremoniji, jedan je od najbogatijih monarha na svijetu, stoji u izvještajima poput onog Business Insidera iz 2018. godine.

Njegov otac, kralj Bhumibol Adulyadej, također je bio na Forbesovoj listi najbogatijih kraljeva 2011., ispred sultana od Bruneja. Vajiralongkornovo osobno bogatstvo procjenjuje se na 30 milijardi dolara, tvrdi Business Insider.

To ga stavlja na vrh liste najbogatijih kraljeva, iako kad je riječ o kraljevskim obiteljima listu predvodi Saudijska Arabija s 1,7 bilijuna dolara, stoji u izvještaju MSN Money iz 2019. godine. Tajlandska kraljevska obitelj na tom se popisu nalazi na 5. mjestu.

Većinom Vajiralongkornovog bogastva upravlja Agencija za kraljevsku imovinu koja u Tajlandu posjeduje više od 6,5 tisuća hektara zemlje. Vajiralongkorn ima više od 40 tisuća stanova i prostora za iznajmljivanje u zemlji, uključujući 17 tisuća u Bangkoku.

Novi kralj ima 23 posto udjela u baci Siam Commercial, drugom najvećem kreditoru na Tajlandu, te 33,3 posto u grupi Siam Cement, najvećem industrijskom konglomeratu u državi. Obje tvrtke osnovane su početkom 20. stoljeća kraljevskim dekretom.

Među tajlanskim kraljevskim draguljima je i onaj od 545,67 karata, najveći brušeni dijamant na svijetu čija se vrijednost po internetskoj stranici The Diamond Authority procjenjuje na 12 milijuna dolara.

Tajlandska kraljevska obitelj ima ograničene moći, no uživa veliku odanost iznimno imućne poslovne elite i vojske koja dominira politikom putem čestih pučeva.

Kraljevsku obitelj štiti i jedan od najstrožih zakona na svijetu o vrijeđanju časti veličanstva koji predviđa do 15 godina zatvora za svaku uvredu upućenju kralju, kraljici, nasljedniku ili regentu. Taj zakon onemogućuje svaku otvorenu raspravu o ulozi kraljevske obitelji i potiče autocenzuru tajlandskih medija.

Komentiraj