Novi soj prepun mutacija: “Ili je ovo konačni kraj ili uvodimo nova pravila”

Novi soj virusa uzrok je novih pravila na granici. U Hrvatsku, tako, ne mogu ući osobe koje stižu iz nekoliko zemalja s juga Afrike i Hong Konga. Naši državljani koji stižu iz ovih zemalja moraju u 14-dnevnu karantenu. Novi soj ima 30-ak mutacija, što je zabrinulo znanstvenike, piše Dnevnik.hr.

“O zaraznosti novog soja ne znamo ništa. Znamo da je novi soj znatno mutirao što upućuje na veći evolucijski skok. To nam govori da bi taj soj mogao imati različita svojstva, ali ne znamo kakva će ta svojstva biti”, rekao je Luka Čičin Šain, virusni imunolog, centar za infektološka istraživanja Helmholtz.

Zbog omicrona nova pravila na hrvatskoj granici! U Amsterdamu 60-ak pozitivnih putnika iz J. Afrike

Podsjetio je i da cjepiva smanjuju i rizik od zaraze i širenja virusa. Prije cjepiva imali smo i škotski i britanski soj i nebrojeno mutacija.

“Mimo tih sojeva imali smo jedan velik broj manje važnih varijanti koje su bile od nekog interesa, a za koje su praćenjem znanstvenici WHO utvrdili da sojevi ne postaju dominantniji”, rekao je Čičin Šain.

O novom soju govorio je i profesor Kristian Vlahoviček s PMF-a. Kaže kako virus, zbog tolikog broja mutacija treba pratiti s oprezom jer može donijeti veću zaraznost, lakše širenje, ali možda i dobre vijesti.

“Lako može značiti i to da je to jedna od mutacija koja će biti slijepo crijevo za virus, evolucijsko slijepo crijevo možda je sad žarište u Južnoj Africi, ali će zamrijeti jer se pokazuje da takav virus nije dovoljno kompetitivan s virusima koji kolaju u populaciji”, rekao je Vlahovček.

Stručnjaci u panici? Zbog novog soja ograničena putovanja diljem svijeta, oglasili se Pfizer i Moderna

Komentiraj