Novi sjaj: Povijesna utvrda Medvedgrad potpuno je obnovljena, pogledajte fotografije

Drevni grad Medvedgrad, sagrađen u 13. stoljeću nakon provale Tatara, smješten na jućnim padinama planine Medvednice, dobio je ‘novo ruho’. Ovo zdanje iznad Zagreba, često vidljivo kroz oblake, krase Veliki i Mali palas, Južna kula, ranogotička kapelica Sv. Filipa i Jakova te Oltar domovine.

Povijesna utvrda iznad Zagreba, uočljiva brojnim posjetiteljima i iz aviona, potpuno je obnovljena i pretvorena u novi Centar za posjetitelje. Svečano otvorenje najavljeno je za 22. listopad.

Trogodišnji projekt

Prije tri godine započete su projektne aktivnosti najvrjednijeg i najvećeg projekta u povijesti Javne ustanove Parka prirode Medvednica pod nazivom ‘Poboljšanje posjetiteljskog kapaciteta u svrhu održivog upravljanja Parkom prirode Medvednica’, a čiji je cilj uspostavljanje održivog korištenja prirodne i kulturne baštine.

“Uspjeli smo završiti rekonstrukciju Medvedgrada što rezultira otvaranjem Centra za posjetitelje s novim i suvremenim muzeološkim postavom, izradili smo temeljne strateške studije, akcijske planove i druge dokumente, koji su bili vezani za upravljanje Centrom za posjetitelje, obilježene su biciklističke staze, dizajnirane su edukativne igračke i osmišljene dječje radionice koje će omogućiti inovativno druženje u našem Centru”, rekla je Marina Popijač, ravnateljica Javne ustanove Park prirode Medvednica.

Dodala je da ih otvorenje Centra svrstava na turističku kartu Zagreba i šire okolice, a Hrvatska, ističe, dobiva novi centar koji će biti jednako vrijedan kao i drugi centri s najmodernijom multimedijom i sa sadržajima koji su inovativno postavljeni u tri objekta na Medvedgradu.

Što se sve nalazi u Centru?

Na samom dolasku na Medvedgrad posjetitelji će uočiti obnovljene zidine, popločen prilaz i hodne staze, a sam Centar za posjetitelje futuristički, dok istovremeno dočarava svo bogatstvo ovog drevnog grada. Dodatni sadržaji Centra uključuju posebnu ponudu za djecu s dva edukativna programa i pripadajućim interaktivnim dječjim igračkama te mozgalicama koje će omogućiti zabavno učenje o prirodnim i kulturnim vrijednostima PP Medvednica.

U Velikom, zapadnom palasu nalazi se informacijski centar s info pultom i suvenirnicom, a u središnjoj dvorani postavljena je muzejska izložba ‘Začarana povijest’ koja interpretira zanimljivu i bogatu povijest Medvedgrada te samog Parka.

U Malom, istočnom palasu nalazi se stalna muzejska izložba ‘Tajne drevne planine’, a sastoji se od srednjovjekovne smočnice i kazališta sjena.

Posebno atraktivna je Južna kula koja prikazuje prirodne i kulturne vrijednosti i važnosti zaštićenog područja. Kreativni izlošci praćeni interpretacijskim tekstovima izvedeni su dijelom u kompleksnoj multimedijalnoj produkciji. Također, u Centru je otvoren i prostor na kojem se mogu odvijati razni programi, radionice, događanja i slično.

Projekt od 40 milijuna kuna

U ‘novo ruho’ Medvedgrada uloženo je 40 milijuna kuna. Ukupni prihvatljivi troškovi Projekta ugovoreni su na nešto manje od 30 milijuna kuna, od čega je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u svojstvu Upravljačkog tijela Projektu dodijelilo bespovratna sredstva u iznosu od nešto više od 24 milijuna kuna, što je sufinancirano od strane Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program ‘Konkurentnost i kohezija 2014.-2020’.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjelovao je sa sredstvima pomoći najviše u iznosu do 3.867.604,26 kuna. Preostali dio troškova od 1.604.245,51 kuna sufinanciran je od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za sve prihvatljive troškove Projekta.

Komentiraj