Novi šef zagrebačkog HDZ-a na kavi s kćeri bivšeg ravnatelja HRT-a koji je sinoć izašao iz Remetinca

Dok u Saboru traje bitka za novog glavnog ravnatelja HRT-a, novi predsjednik HDZ-a Grada Zagreba na dan unutarstranačkih izbora pio je u centru grada kavu s kćeri bivšeg glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića.

Na dan održavanja unutarstranačkih izbora u HDZ-u, novoizabrani predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman sjedio je u širem društvu na kavi na zagrebačkoj špici. Bio je okružen svojom obitelji, suprugom i sestrom s djecom, a pridružili su mu se i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ali i još jedna osoba, očito obiteljska prijateljica. Nacionalovi izvori bliski HDZ-u otkrili su da je riječ o Andrei Bartolić, pravnici zaposlenoj u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, što samo po sebi ne bi bilo toliko intrigantno da nije riječ o kćeri bivšeg glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića, koji je četiri mjeseca bio u pritvoru, a iz kojeg je kasno sinoć izašao te se jutros vratio na posao.

Isto tako, izvori su skrenuli pažnju na okolnost da je suprug Andree Bartolić zagrebački odvjetnik Juraj Bartolić, čije odvjetničko društvo, između ostalog, zastupa i državnu tvrtku HEP.

Zanimljivo društvo ispijalo je kavu u centru Zagreba nakon što je Mislav Herman odradio glasanje u prostorijama HDZ-a u Gundulićevoj ulici.

Na kavi s Mislavom Hermanom bio je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a Hermanu s lijeva je sjedila Andrea Bartolić, kći Kazimira Bačića. FOTO: Nacional

Nacional je pokušao od Mislava Hermana doznati koliko dugo poznaje Andreu Bartolić i jesu li u nekim od svojih razgovora spominjali Kazimira Bačića. No do zaključenja broja nismo s njim uspjeli stupiti u kontakt.

Nacionalovi izvori koji su i dojavili o tom neobičnom susretu smatraju kako je pomalo bizarna činjenica da bi i majka Mislava Hermana uskoro mogla biti u zatvoru, odnosno, već je trebala biti na odsluženju zatvorske kazne, ali je zbog zdravstvenih razloga zatražila i dobila pravo na odgodu.

Naime, Nacional je prije nekoliko mjeseci objavio detalje pravomoćne presude Vinki Luetić Herman i Neviji Buković, nekada utjecajnim liječnicama koje su obiteljski blisko povezane sa samim vrhom HDZ-a, a u poznatoj aferi Rubala osuđene su na zatvorsku kaznu zbog primanja mita.

Vinka Luetić Herman, bivša šefica Povjerenstva za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), supruga nekada utjecajnog člana HDZ-a Radoslava Hermana i majka aktualnog predsjednika zagrebačkog ogranka HDZ-a Mislava Hermana, osuđena je na godinu i četiri mjeseca zatvora zbog primanja mita. No skandal je nastao nakon što je Nacional otkrio da je pravomoćna presuda Vinki Luetić Herman u tzv. aferi Rubala prešućena i skrivana od javnosti gotovo godinu i pol, iako je bila riječ o medijski vrlo eksponiranom predmetu u čijem je središtu bio poznati TV voditelj Drago Rubala, a svjedok na sudu bila je i bivša ministrica u vladi Tihomira Oreškovića, još jedna članica HDZ-a Nada Šikić.

Ta afera prokazala je nakaradnost cijelog sustava dodjeljivanja invalidskih mirovina, ali i zaštitu koju je pojedincima pružao HDZ, jer u suprotnom se vjerojatno ne bi usudili raditi takve stvari. Istovremeno, to je jedan od rijetkih korupcijskih slučajeva koji su stigli do pravomoćne osuđujuće presude, a razlog njena prešućivanja vjerojatno leži i u tome što su akteri duboko povezani s HDZ-om – i prvooptužena Nevia Buković i drugooptužena Vinka Luetić Herman.

Situacija je za Mislava Hermana posebno bila osjetljiva jer je njegova obitelj desetljećima vezana uz HDZ te predstavlja dio njegova establišmenta. Međutim, ispostavilo se da slučaj s njegovom majkom osuđenom na zatvorsku kaznu nimalo nije naštetio Mislavu Hermanu pri izboru za predsjednika zagrebačkog HDZ-a jer je odnio uvjerljivu pobjedu nad konkurentom Pavom Kostopečom, uglednim abdominalnim kirurgom iz bolnice Merkur.

Majci Plenkovićeva miljenika poziv na odsluženje zatvorske kazne stigao s godinu dana zakašnjenja

Komentiraj