FaH

NOVI PROSVJED U PARIZU: Protiv reforma zakona o radu uz jako policijsko osiguranje

Tisuće prosvjednika u četvrtak su demonstrirale u Parizu uz jako policijsko osiguranje, zahtijevajući od predsjednika Francoisa Hollandea da odbaci planove o reformama tržišta rada, zbog kojih su raniji prosvjedi završavali ozbiljnim nasiljem.

Više od 2000 pripadnika snaga reda razmješteno je oko Trga Bastille kako bi prosvjed i prosvjednici bili pod kontrolom. Po njihovim informacijama uhićeno je 85 ljudi.

Socijalistička vlada isprva je zabranila održavanje prosvjednog marša zbog sigurnosnih razloga, no suočivši se s kritikama u vlastitim redovima, popustila je i dopustila ga.

Predsjednik Hollande kazao je da njegova vlada ne kani popustiti te da će ići do kraja u reformiranju radnog zakonodavstva unatoč višemjesečnim prosvjedima sindikata protiv niza vrlo nepopularnih reformi koje je premijer Manuel Valls uspio progurati u parlamentu u svibnju.

Valls je upozorio da se ponovno nasilje neće tolerirati nakon zadnjih velikih demonstracija održanih 15. lipnja kada je ozlijeđeno 40 ljudi, a deseci su uhićeni poslije sukoba maskiranih prosvjednika i policije.

Sindikati su uz studentske organizacije štrajkali još početkom mjeseca protiv najavljenog plana reformi kojim je predviđena izmjena tridesetpetosatnog radnog vremena i ukidanje drugih važnih povlastica za radnike. Oni tvrde da će takve reforme samo pogoršati položaj radnika u Francuskoj.

Današnji štrajk deseti je po redu u valu prosvjeda protiv spornih vladinih reforma zakona o radu. Cilj reforma koje predlaže francuska vlada je postići fleksibilnije tržište rada i smanjiti stopu nezaposlenosti, no kritičari smatraju da one idu previše na ruku poslodavcima.

Komentiraj