NOVI PROSVJED Matić: "Morali smo uložiti veliku količinu novca u obnovu"

Filip Kos/PIXSELL

U utorak je održan još jedan prosvjed građana protiv zatvaranja Kina Europe, čija su vrata zatvorena već treći dan. Šef kina Boris T. Matić obratio se okupljenima i otkrio što se i kako radilo.
“Kad smo ušli, ovo je bila super zapuštena zgrada, 1.400 kvadrata u koje u posljednjih 40 godina ništa nije ulagano. Morali smo uložiti veliku količinu novca u obnovu. 2013. na našu inicijativu Kino Europa postalo je zaštićeno kulturno dobro. 2014. godine potrošili smo novac koji smo trebali uložiti u kino i počeli smo razmišljati što dalje. Budući da smo znali da je to dugotrajan proces, gradu smo ponudili 3 modela. Jedan od prijedloga je bio da se najamnina koju plaćaju gradu uloži u obnovu zgrade”, objasnio je.
“Ako se 1. lipnja zatvori kino Europa, a ne počnu radovi, mi prekidamo prikazivanje programa, prekidamo manifestacije, odnosno ne mogu se održati manifestacije Animafest, Zagreb Film Festival, Human Rights, Tjedan češkog filma i da ih sad ne nabrajam sve koliko ih ima do kraja godine. Moramo raskidati ugovore sa svim institucijama s kojima smo potpisali jer nemamo mjesta gdje možemo održati naš program. Oprostite”, zaključio je.
Kino će se sutra otvoriti, a projekcije će se održavati sve do 1. lipnja, kada istječe ugovor uprave s Gradom Zagrebom.
Zaposlenici festivala koji se tamo održavaju također su prisustvovali današnjem okupljanju. Poručili su kako je Kino Europa iznimno uspješno kino, u kojem se u posljednjih deset godina održalo više od 10 tisuća projekcija, uz više od milijun posjetitelja. Naglasili su i kako rad kina ne predstavlja trošak za Grad ni za porezne obveznike jer više od polovice svojih prihoda ostvaruju samofinanciranjem

Komentiraj