NOVI PROJEKTI: Čović najavio snažniju potporu Hrvatima povratnicima u RS

FaH

Hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović  izjavio je u četvrtak da će sljedećih mjeseci pokrenuti više projekata kako bi se omogućio održivi povratak na području Republike Srpske, o čemu razgovarao s banjolučkim biskupom Franjom Komaricom.
“U sljedećih nekoliko mjeseci bit će pokrenuto više projekata kako bi se, prije svega, omogućio održivi povratak izbjeglih Hrvata i njihovi problemi malo brže rješavali”, rekao je Čović novinarima u Banjoj Luci nakon susreta s banjolučkim biskupom Komaricom. Istaknuo je kako se moraju stvoriti materijalni uvjeti kako bi se izbjegli vratili svojim kućama i najavio da će intenzivirati razgovore s predstavnicima vlasti Republike Srpske oko rješenja ovog problema.
Tijekom razgovora biskup Komarica je izvijestio Čovića da još nije omogućen održivi povratak za desetine tisuća Hrvata katolika Banjolučke biskupije, koji su tijekom protekla dva i pol desetljeća nasilno protjerani iz rodnih mjesta. Uputio je Čoviću zamolbu da se poduzmu konkretni koraci na rješavanju njihovih problema.
Od prijeratnih oko 220.000 Hrvata katolika na području Republike Srpske prema podacima Katoličke Crkve danas živi tek njih oko 12.000.

Komentiraj