U Zaprešiću je u četvrtak potpisan ugovor o dodjeli nepovratnog novca za projekt “Novo ruho Novih dvora”, vrijedan 3.495.453,75 kuna, a riječ je o novcu iz EU fondova koji je namijenjen za izradu projektne i studijske dokumentacije za obnovu, rekonstrukciju i opremanje svih objekata u sastavu Novih dvora.

Ugovor su potpisali ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

Ukupna vrijednost projekta je 4.855.638 kuna.

Kroz taj projekt obnovit će se jedan od rijetkih očuvanih vlastelinskih kompleksa u Hrvatskoj koji pripada vrijednoj povijesnoj i kulturnoj ostavštini bana Josipa Jelačića.

Uređenjem Jelačićevih dvora Zaprešić će dobiti jedinstveno kulturno-turističko odredište koje čini dvorac, kapela sv. Josipa, grobnica obitelji Jelačić, perivoj, gospodarske građevine i park-šuma.

“Iznimno mi je drago što je Zaprešić odlučio EU sredstvima ‘skrojiti’ novo ruho negdašnjega vlastelinskog posjeda i na svega nekoliko kilometara od Zagreba oživjeti dio prošlosti plemićkih obitelji koje su kroz povijest bile vlasnici Novih dvora”, izjavila je ministrica Gabrijela Žalac.

Izradom projektne dokumentacije omogućit će se obnova, rekonstrukcija i opremanje devet objekata u Novim dvorima koji se u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske vode kako pojedinačno zaštićena kulturna dobra.

Među ostalim, uredit će se i pristupna infrastruktura – dio ceste i parkiralište na ulazu u kompleks.

Nepovratni novac dodijeljen je Gradu Zaprešiću za pripremu projektne dokumentacije u sklopu prve grupe aktivnosti EU natječaja “Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine”. Ukupno 380 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj namijenjeno je za potporu projektima koji obnavljaju kulturnu baštinu, a podrazumijevaju ulaganje u kulturna dobra te razvoj dodatnih, primarno turističkih sadržaja ili usluga kako bi se pridonijelo održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.

Komentiraj