FaH

NOVI PROBLEMI: Ponovno odgođeno otvaranje berlinske zračne luke

Termin otvaranja glavne berlinske zračne luke, koja je prvobitno trebala biti otvorena 2011., ponovno je pomaknut s 2017. na sljedeću godinu, priopćeno je u subotu u Berlinu, a troškovi su od početka gradnje utrostručeni.

“Mislim da se nalazimo na točki na kojoj moramo reći da planovi za otvaranje zračne luke 2017. nisu ostvarivi”, rekao je berlinski gradonačelnik Michael Mueller (SPD) na rubu jednog stranačkog sastanka u Erfurtu.
Prema informacijama kojima raspolaže novinska agencija dpa do novog odgađanja otvaranja je došlo zbog problema na oko 1.200 pokretnih vrata koja se ne zatvaraju shodno protupožarnoj zaštiti.
I početni problemi oko nove zračne luke su povezani s protupožarnom zaštitom tj. sprinklerima zbog kojih je otvaranje 2011. odgođeno u posljednjem trenutku.
Troškovi središnje berlinske zračne luke nazvane po bivšem kancelaru i berlinskom gradonačelniku Willyju Brandtu su od početka gradnje skočili s 2 na 6,5 milijarda eura te će biti jedan od najskupljih njemačkih javnih objekata. Odgađanje otvaranja svake mjesec proguta 17 milijuna eura tekućih troškova te još dodatnih 13 do 14 milijuna eura propuštenih prihoda.
Nova zračna luka bi trebala centralizirani civilni zračni promet u Berlinu koji se do prije nekoliko godina odvijao preko tri zračne luke a nakon što je 2008. zatvorena luka Tempelhof, u prometu su još zračne luke Tegel na zapadu grada i Schoenefeld na krajnjem jugoistoku u blizini nove zračne luke Willy Brandt.
Oporba socijaldemokratskom gradonačelniku predbacuje da je već prije nekoliko mjeseci znao da je datum otvaranja u 2017. neodrživ ali da je zbog izbora, koji u su u gradu-saveznoj državi Berlinu održani u rujnu 2016., ovu informaciju skrivao od javnosti.

Komentiraj