Kampanja za ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji je, kako se čini, dobila novi zamah te je funta osnažila 2,4 postu u odnosu na dolar što je najveći porast u jednom danu od prosinca 2008., a indeks dionica FTSE-100 porastao je za tri posto, javljaju agencije.

Britanci izlaze 23. lipnja na referendum na kojemu će odlučiti hoće li njihova zemlja ostati dio EU-a, što je odluka s dalekosežnim posljedicama na politiku, gospodarstvo, obranu i diplomaciju u Britaniji ali i u ostatku Unije.

I dok su prošlotjedne ankete išle u prilog Brexita, tri ankete javnog mišljenja provedene nakon ubojstva zastupnice Jo Cox, koje je šokiralo Britaniju, pokazuju da je kampanja za ostanak dobila novi zamah. Reuters piše da je uočljiv preokret i da bi se taj strašni zločin mogao pokazati odlučujućim čimbenikom prilikom glasovanja koje će odrediti ulogu zemlje u svjetskoj trgovini i odlučiti o budućnosti europskog bloka.

Na ‘online’ kladionici Betfair, vjerojatnost ostanka Britanije u EU porasla je sa 60-67 posto u petak na 74,6 posto u ponedjeljak.

Više proizvođača automobila, poput Jaguar Land Rovera, Toyote, BMW-a i Vauxhalla, izdalo je priopćenja u kojima pozivaju za ostanak u EU. U Uniji bi rado ostala i engleska profesionalna nogometna Premijer liga.

Komentiraj