Novi premijer Šri Lanke: “Imamo benzina za još samo jedan dan. Sljedeći mjeseci bit će najteži u našim životima”

Novi premijer Šri Lanke Ranil Wickremesinghe u ponedjeljak je poručio da zemlja ima goriva za samo još jedan dan. Tamošnji ministar energetike građanima je poručio da se ne priključuju dugim redovima za gorivo koji su potaknuli antivladine prosvjede koji su trajali tjednima.

Ranil Wickremesinghe, imenovan premijerom u četvrtak, rekao je u obraćanju naciji da je zemlji hitno potrebno 75 milijuna dolara u stranoj valuti za plaćanje osnovnih uvoza. “U ovom trenutku, imamo benzina za još samo jedan dan. Sljedeći mjeseci bit će najteži u našim životima”, poručio je i dodao da se moraju pripremiti za žrtve i suočiti se s izazovima ovog razdoblja, prenosi BBC.

Dodao je da bi olakšanje u sljedećih nekoliko dana mogle pružiti dvije pošiljke benzina i dizela putem indijske kreditne linije. No, zemlja se bori i s nedostatkom osnovnih lijekova. Šri Lanka se trenutno suočava s proračunskim deficitom od 6,8 ​​milijardi dolara, odnosno 13 posto njihova BDP-a.

Kriza je dovela do rasprostranjenih prosvjeda protiv predsjednika Gotabaye Rajapakse i njegove obitelji, koji su kulminirali ostavkom njegovog starijeg brata Mahinde na mjesto premijera prošlog tjedna nakon što je u sukobima između pristaša vlade i prosvjednika ubijeno devet, a ranjeno 300 osoba.

Kao odgovor na krizu, Wickremesignhe je rekao da će zemlja tiskati više novca i predložiti privatizaciju vodećeg zrakoplovnog prijevoznika Šri Lanke kako bi održala gospodarstvo na površini — iako je priznao da bi se inflacija kratkoročno mogla pogoršati. U svom obraćanju nakon imenovanja u četvrtak obećao je “izgraditi naciju bez redova za kerozin, plin i gorivo… naciju s obilnim resursima”.

Teško pogođena pandemijom Covida-19, rastućim cijenama nafte i populističkim smanjenjem poreza od strane Rajapaksa, ova strateška otočna država Indijskog oceana usred je najveće krize od njezine neovisnosti 1948. godine. Kronična nestašica deviza dovela je do velike inflacije i nestašice lijekova, goriva i drugih osnovnih potrepština, što je tisuće ljudi potaknulo na izlazak na ulice u znak prosvjeda.

Komentiraj