Novi predsjednik Irana ne želi se sastati s Bidenom: “Prekršili su dogovor”

Prioritet Islamske Republike je poboljšanje veza sa susjedima na Bliskom istoku, rekao je u ponedjeljak novoizabrani iranski predsjednik Ibrahim Raisi i pozvao Saudijsku Arabiju da  se odmah prestane miješati u rat u Jemenu.

Iranska vanjska politika neće biti ograničena nuklearnim sporazumom sa svjetskim silama iz 2015. godine, istaknuo je Raisi na svojoj prvoj konferenciji za novinare nakon pobjede na izborima i kratko potvrdio da se ne želi susresti s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

“Saudijska Arabija i njezini saveznici trebali bi odmah zaustaviti svoje miješanje u Jemen”, rekao je Raisi (61) na televizijskoj konferenciji za novinare i dodao da “Iran želi interakciju sa svijetom” jer je prioritet njegove vlade “poboljšanje veza sa susjedima u regiji”.

S iranske strane “nema zapreka” uspostavi diplomatskih odnosa sa Saudijskom Arabijom” i “ponovnom otvaranju veleposlanstava”, rekao je Raisi u trenutku kada se razgovara o približavanju dviju sila u Zaljevu koje nemaju diplomatske odnose od početka 2016.

Tvrdi i oštri kritičar Zapada, Raisi će preuzeti vlast od pragmatičara Hasana Rouhanija u kolovozu, upravo u vrijeme kad Iran nastoji popraviti “pohabani” nuklearni sporazum i riješiti se nametnutih američkih sankcija koje su izazvale nagli gospodarski pad.

“Ipak, naša vanjska politika neće biti ograničena samo na nuklearni sporazum jer nećemo samo za njega vezati interese našeg naroda, već ćemo imati interakciju s cijelim svijetom”, rekao je Raisi u Teheranu.

Raisi ne želi sastanak s Bidenom

Iranski i zapadni dužnosnici kažu kako Raisijev uspon “vjerojatno neće promijeniti iranski stav u pregovorima o oživljavanju nuklearnog sporazuma” jer vrhovni čelnik ajatolah Ali Hamnei ipak ima konačnu riječ kad su u pitanju važnije političke odluke.

Raisi je na konferenciji također rekao da su “Sjedinjene Američke Države prekršile dogovor” te da “Europska unija nije ispunila svoje obveze”.

“Pozivam SAD da se vrate svojoj predanosti nagodbi. Sve sankcije Iranu moraju biti ukinute” i Teheran to “treba provjeriti”, rekao je.

Na pitanje je li spremna na sastanak s američkim predsjednikom Joeom Bidenom Raisi je kratko odgovorio “Ne”.

“Oni (SAD) nisu poštovali prethodni sporazum, kako žele ući u nove razgovore”, zapitao je.

Kao pravnik branio je ljudska prava

Raisi je rekao i da se “o iranskom balističkom raketnom programu ne može pregovarati”, unatoč zahtjevima zapadnih i zaljevskih arapskih zemalja da se i ta tema uključi u tekuće razgovore o oživljavanju nuklearnog sporazuma.

“O regionalnim i raketnim pitanjima ne može se pregovarati, a SAD se nisu pridržavale niti prethodnog sporazuma, kako bi onda ulazile u nove rasprave”, istaknuo je Raisi.

Raisi je već bio ciljan sankcijama SAD-a i skupine za ljudska prava koje su ga svojevremeno optuživale da je sudjelovao u ubojstvu tisuća političkih zatvorenika u Islamskoj Republici 1988. godine.

On je na konferenciji dodao da bi “trebao biti nagrađen za obranu prava i sigurnosti svojih ljudi”.

Dodao je da je kao pravnik “uvijek branio ljudska prava”, dodajući da su mu američke sankcije zbog navodnih kršenja izrečene zbog obavljanja posla u sudstvu.

Velika Britanija, Kina, Njemačka, Francuska, Rusija i Iran počeli su u travnju pregovore pod pokroviteljstvom Europske unije, uz neizravno sudjelovanje Sjedinjenih Država, ne bi li oživili ugovor iz 2015. iz kojeg se bivši predsjednik Donald Trump jednostrano povukao 2018. i obnovio Iranu sankcije. Nakon toga je i Iran od 2019. postupno odustajao od svojih obveza, kao odgovor na Trumpove kaznene mjere.

Ugovor o nuklearnom programu potpisan između Islamske Republike i takozvane šestorice (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka) ponudio je Teheranu ublažavanje međunarodnih sankcija u zamjenu za jamstva da neće proizvesti atomsko oružje.

Komentiraj