Novi predizbori u Michiganu: Favoriti Donald Trump i Hillary Clinton

FaH

Glasački uredi otvoreni su u utorak u Michiganu za nove predizbore koji bi trebali izdvojiti kandidate za Bijelu kuću svake stranke, među kojima se republikanca Donalda Trumpa i demokratkinju Hillary Clinton smatra favoritima.

Ta država na sjeveru SAD-a, uporište automobilske industrije, dat će najveći broj izaslanika za demokratsku i republikansku stranku među četiri države koje se konzultira u utorak.

Birači će morati potvrditi ili zaustaviti prevlast Donalda Trumpa na republikanskoj strani, dok demokratkinja Hillary Clinton očekuje porast prednosti nad Berniejem Sandersom.

Predizbori se organiziraju i u Mississippiju, na jugu zemlje.

Republikanske stranke Idahoa i Havaja također organiziraju konzultacije.

Ukupno 150 republikanskih izaslanika (na 1237 koliko je potrebno da se osvoji nominacija) i 166 demokratskih (na 4763) rasporedit će se ovog utorka, od kojih 59 republikanskih izaslanika i 147 demokratskih samo u Michiganu.

Donald Trump utrkuje se na čelu te države, po nedavnom ispitivanju Sveučilišta Monmourth s 36 posto namjeravanih glasova nasuprot 23 posto za Teda Cruza, iako John Kasich, guverner susjednog Ohia, obilazi teren i nada se napraviti iznenađenje.

U Mississippiju nije nedavno provođena anketa ali u veljači je milijarder bio znatno ispred ostalih suparnika.

Situacija brzo napreduje u utrci za republikanske predizbore. Svakog tjedna dosad povećalo se vodstvo Donalda Trumpa (69) koji je s 12 pobjeda na 20 do danas dobio najviše izaslanika u različitim regijama poput sjeveroistoka i juga zemlje.

Kod demokrata, Hillary Clinton je favoritkinja u Michiganu i Mississippiju gdje crnci čine znatan izborni blok. Dosad su glasovali u razini više od 80 posto za bivšu prvu damu u drugim državama na jugu.

Komentiraj